Kompot z czereśni

  • wyświetlono: 2613 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

To jest mój pierwszy raz kiedy robię takie kompoty na zimę. Mimo wszystko wyszły idealnie :)

alicjajanczak
  • 90min

Składniki

czereśnie
cukier
woda
słoiki z zakrętkami

Sposób przygotowania przepisu:

Kompot z czereśni

  • 1. Czereśnie dokładnie myjemy. Wkładamy wcześniej przygotowanych czystych słoików. Wsypujemy (na 1l słoik) 3 łyżki stołowe cukru. Zalewamy przegotowaną wodą tak 3/4 słoika. Dobrze zakręcamy.
  • 2. Pasteryzujemy 1 godzinę w piekarniku (stawiamy na blachę i ustawiamy na 130 stopni). Po tym czasie wyjmujemy i stawiamy do góry dnem. Wystudzone i zatkane przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego

Porady

Gdy nie wszystkie słoiki się zatkają możemy ugotować z zawartości kompot na teraz lub próbować jeszcze raz zapasteryzować -winne mogą być zakrętki.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

sezonowe_przysmakimama_mnie_nauczylaCzereśnie

Komentarze

Podobne przepisy

image-0nxagn8

Dodane przez: Di bloguje

Dżem z czereśni

Chyba każdy przyzna mi rację, jak...

Dżem z czereśni z szampanem

Dodane przez: alaaa

Dżem z czereśni z szampanem

Dżem na zimę z czereśni. Trochę...

dżem z czereśni

Dodane przez: marta625

Dżem z czereśni

Domowy dżem w słoiki

image-1a6sfnb

Dodane przez: ewuska2016

Dżem z czereśni

Domowy najlepszy

Kompot z wiśni na zimę

Dodane przez: bogusia82

Kompot z wiśni na zimę

Prosty i szybki kompot z wiśni...

kompot z jabłek

Dodane przez: Kamala

Kompot z jabłek papierówek

Dostałam od Cioci dużo jabłek typu...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE