Tort michałkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotować biszkopty i piec na tortownicy o średnicy 25 cm w temperaturze 170 stopni, jasny - 40 minut, ciemny - 25 minut. Wystudzić i jasny przekroić na 2 krążki.
2.Całe jajka ubić na parze z cukrem aż będą gorące i dodać pokrojone cukierki. Zmiksować do ich rozpuszczenia. Całość wystudzić.
Masło utrzeć na puch i połączyć z cukierkowymi jajkami. Na koniec do kremu wlać spirytus.
3.Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę.
Blaty biszkoptowe nasączyć i przełożyć kremem. Najpierw na biszkopcie rozsmarować część kremu, rozłożyć brzoskwinie, krem i przykryć biszkoptem. Cały tort pokryć resztą masy, udekorować polewą i posypką z orzeszków, a następnie schłodzić.
Komentarze