Tort michałkowy

0 (0 ocen)

Na 30 urodziny

Składniki:

  • biszkopt jasny:
    5 jajek
    3/4 szklanki mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    biszkopt ciemny:
    3 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka kakao

    krem:
    2 kostki masła
    5 jajek
    1 szklanka cukru kryształu
    30 dkg michałków
    1 kieliszek spirytusu
    1 puszka brzoskwiń

    do nasączenia:
    1 szklanka mocnej herbaty
    1 kieliszek spirytusu

    do dekoracji:
    polewa, posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty Michałki Jajko

Tort michałkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników przygotować biszkopty i piec na tortownicy o średnicy 25 cm w temperaturze 170 stopni, jasny - 40 minut, ciemny - 25 minut. Wystudzić i jasny przekroić na 2 krążki.
  • 2. Całe jajka ubić na parze z cukrem aż będą gorące i dodać pokrojone cukierki. Zmiksować do ich rozpuszczenia. Całość wystudzić.

    Masło utrzeć na puch i połączyć z cukierkowymi jajkami. Na koniec do kremu wlać spirytus.
  • 3. Brzoskwinie osączyć i pokroić w kostkę.

    Blaty biszkoptowe nasączyć i przełożyć kremem. Najpierw na biszkopcie rozsmarować część kremu, rozłożyć brzoskwinie, krem i przykryć biszkoptem. Cały tort pokryć resztą masy, udekorować polewą i posypką z orzeszków, a następnie schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Urodziny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować