TORCIK MICHAŁKOWY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Jesteście gotowi na naprawdę coś dobrego?? Jeśli tak to ten tort jest dla Was. Jest naprawdę mega! Przygotowanie niezbyt skomplikowane,ciasto jest słodkie, ale nie przesłodzone pomimo sporej ilości cukierków. Serdecznie polecam:)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt I:
    2 jajka
    2 łyżki mąki
    2 łyżki cukru
    2 łyżki ksylitolu
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej miałkiej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Biszkopt II:
    1 jajko
    1 łyżka mąki
    1 łyżka cukru
    1 łyżka ksylitolu
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej miałkiej
    1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa michałkowa:
    400 ml śmietany 30%
    150 g cukierków michałków
    Masa porzeczkowa:
    200 ml śmietany 30%
    2 czubate łyżki dżemu z czarnej porzeczki
    Dodatkowo:
    2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
    20 g cukierków michałków
    16 małych biszkoptów

    Tortownica 18 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty Cukierki

Torcik michałkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt I:
    Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kawą, odłożyć na bok, Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Oba cukry wymieszać w małej miseczce. Następnie dodawać po łyżce cukier i nadal ubijać. Stale ubijając dodawać po jednym żółtku. Odłożyć mikser i do masy jajecznej przesiać sypkie składniki . Delikatnie lecz dokładnie je wymieszać. Tortownice wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać biszkopt i piec około 20 minut w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć, ostudzić na kratce. Biszkopt II upiec w ten sam sposób.
  • 2. Masa michałkowa:
    Wieczór przed przygotowywaniem tortu przygotować bazę do kremu. Do rondelka przelać śmietanę, dodać cukier i postawić na mały ogień. Ogrzewać do wrzenia i dokładnego rozpuszczenia cukierków. Zdjąć z ognia, przykryć folią i zosatwić do ostygnięcia. Wstawić do lodówki na 12 godzin, aby śmietana dobrze się schłodziła. Następnego dnia ubić śmietanę na sztywno ( kawałki orzechów nie przeszkadzają w ubijaniu kremówki).
  • 3. Masa porzeczkowa:
    W zimnej misce ubić śmietanę na sztywno. Dodać dżem i całość szybko połączyć mikserem.
  • 4. Wykonanie:
    Na paterę wyłożyć biszkopt I i zapiąć obręcz tortu. Rozsmarować równomiernie dżem. Następnie wyłożyć krem michałkowy ( 2-3 łyżki odłożyć do dekoracji), wyrównać. Ułożyć biszkopt II, na którym rozsmarować 2 łyżki masy porzeczkowej. Na masie ułożyć biszkopty, tak aby pokryć całą masę. Następna warstwa o reszta masy porzeczkowej, wyrównać.
  • 5. Odłożony krem michałkowy przełożyć do woreczka foliowego, zrobić sporą dziurkę i wyciskać krem po okręgu na wierzchu tortu ( można użyć tylki z naprawdę dużą dziurką, aby orzechy z kremu swobodnie przez nią przechodziły. Odłożone cukierki pokroić na mniejsze kawałki i wypełnić nimi pozostawioną część wierzchnią tortu. Wstawić tort na 5-7 godzin do lodówki, smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować