Tort makaronikowy z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gruszki umyć, poprzekrawac na połówki, polać sokiem z cytryny, włożyć do lekko wrzącego syropu z 300 ml wody i 20 dkg cukru i gotować kilka minut, po czym zdjąć z ognia, dodać przeciętą na pół laskę wanilii, przykryć i odstawić do ostygnięcia. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i, mieszając małą rózgą,powoli wlewać do niej mleko. Gdy te składniki dokładnie się połączą, energicznie mieszając, dodać rozkłócone żółtka. Z białek ubić sztywną pianę, dosypując do niej pozostały cukier. Na końcu starannie wmieszać ją w masę czekoladowo - jajeczną. Połowę tej masy przełożyć do teflonowej tortownicy o średnicy 20 cm, pokryć jedną osączoną z syropu, oczyszczoną z gniazda nasiennego i dość drobno pokrojoną gruszką, a na niej rozsmarować resztę masy. Przykryć formę pergaminem i folią spożywczą, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia zrobić krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i szybko ją ubijając, powoli wlewać śmietankę. Następnie dodać miękkie masło, płynny miód i mieszać, aż powstanie jednolity, gładki krem. Zastudzoną masę z lodówki przełożyć na duży talerz. Do jej boków poprzyklejać makaronikowe ciasteczka, a wierzch tortu posmarować równo kremem czekoladowo - maślanym i udekorować drugą gruszką, pokrojoną na cienkie plastry.
Komentarze