Tort z gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier, cukier
waniliowy. I ubijać do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie
dodawać na przemian żółtka i mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia,
delikatnie wymieszać. Wlać do tortownicy o średnicy 24cm.Upiec
biszkopt.Temperatura piekarnika: 180C
Czas pieczenia: 15-20minut.
2.Masa serowo-budyniowa
Wymieszać proszek budyniowy z 4 łyżkami mleka i cukrem pudrem.
Zagotować pozostałe mleko, dodać budyń. Całość jeszcze raz
doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając . Ugotować budyń Przykryć
folią kuchenną i pozostawić do ostygnięcia. Zimny budyń utrzeć z
twarogiem i cukrem pudrem.
3.Gruszki obrać, poćwiartować wyciągnąć gniazda nasienne. Zagotować
wodę ,sok z cytryny i cukier. W tak przygotowanym syropie dusić gruszki
przez 10 minut. Odcedzić, opłukać zimną wodą ostudzić.
4.Wykonanie:
Na zimny biszkopt w tortownicy ,poukładać gruszki ,nałożyć masę
serowo-budyniową.
Na około 3 godziny wstawić ciasto do lodówki. Udekorować wierz tortu
polewą czekoladową, gruszkami.
Komentarze