Tort lew alex ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt
białka razem z solą ubijamy na sztywno, kiedy będą ubite dodajemy żółtka i cukier i bijamy aż masa będzie puszysta i bez gródek cukru. do masy jajecznej wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy. pieczemy ok 40 min w 180 stopniach.
średnica tortownicy ok25cm
2.śmietanę ubijamy na sztywno , a galaretkę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody studzimy tak aby się nie zsiadła. Cienkim strumieniem wlewamy ją do ubitej śmietany.
Jeśli śmietana wyszła rzadka chłodzimy chwilę. Jeśli się mocno nie rozlewa przekładamy biszkopt pokrojony na 3 części.górę i boki obsmarowujemy cieniutką warstwą.
chłodzimy
3.czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, musi być dość gęsta i przelewamy do papieru zwiniętego w stożek. rysujemy kontury buzi lwa. Aby łatwiej się rysowało czekoladą ja najpierw rysuję kontury wykałaczką a potem na to nanoszę czekoladę. Czekoladowe linie muszą być dość grube by nakładana później śmietana ich nie zasłoniła
4.śmietaną ubijamy na sztywno dodajemy śmietan fix i cukier puder.
jedną łyżkę białej śmietany przekładamy do worka cukierniczego z końcówką gwiazdką malutką i wypełniamy oczy i zęby lwa.
ok 4 czubate łyżki śmietany barwimy na pomarańczowo przekładamy do worka cukierniczego i wypełniamy twarz lwa tworząc malutkie rozetki
5.pozostałą śmietanę mieszamy z kakao i przekładamy do worka z końcówką duża gwiazdka.całą resztę tortu( górę i boki) pokrywamy rozetkami.co da nam piękny efekt grzywy lwa
Komentarze