Ratatuj wg Alex

0 (0 ocen)

Przepyszne danie typu ‘ co się nawinie’. Wykorzystałam do niego zamrożone końcówki boczku i kiełbasy oraz świeże letnie warzywa. Wyszło przepysznie!

Składniki:


  • 100 g boczku wędzonego parzonego
    100 g boczku wędzonego surowego
    2 kiełbaski śląskie
    2 cebule
    4 ząbki czosnku
    3 papryki czerwone
    1 mały bakłażan
    3 średnie cukinie
    7 pomidorów
    3 łyżeczki czerwonego pesto
    1 łyżeczka papryki słodkiej
    0,5 łyżeczki papryki wędzonej
    0,5 łyżeczki soli ziołowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ratatouille

Ratatuj wg alex - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Boczek i kiełbasę pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla. Cebule obrać, pokroić w piórka i wrzucić do rondla. Przesmażyć aż tłuszcz się wytopi a cebula zmięknie.

    Bakłażana umyć, odciąć końce i pokroić w kostkę. Wrzucić do rondla, przesmażyć.

    Paprykę oczyścić z nasion, umyć, pokroić w duże kawałki i wrzucić do rondla, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać, przesmażyć.

    Cukinie umyć, pokroić wraz ze skórką, jedną drobniej, pozostałe w większe kawałki.

    Pomidory naciąć na krzyż, sparzyć wrzątkiem, wystudzić i obrać ze skórki. Pokroić w duże kawałki. Wrzucić do rondla, dodać pesto i dusić 5 minut pod przykryciem.

    Danie doprawić solą, papryką słodką i wędzoną i jeszcze chwilę dusić do miękkości warzyw.

    Danie podawać z domowym świeżym chlebem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować