Tort został zrobiony dla małej M. z okazji jej drugich urodzin. Pieczenie jest moją pasją od wielu lat. Swoimi przepisami dzielę się na blogu: http://just-bake.blogspot.com
1.Ciasto: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukry i miksować do ich rozpuszczenia. Dodawać stopniowo żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i nie przerywając ucierania dodawać ją stopniowo do masy. Dokładnie wymieszać. Na koniec wlać olej. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 22 cm (dno formy wyłożyć pergaminem). Wstawić do nagrzanego pieca i piec przez ok 25-30 min. w temp. 180 st C. Ostudzić, przekroić na 3 blaty.
Krem śmietankowy: kremówkę ubić, wlać rozpuszczoną we wrzątku i ostudzoną żelatynę, kolejno dodawać cukier puder. Na koniec delikatnie domieszać serek.
Krem czekoladowy: mleko zagrzać z cukrem (nie gotować!) dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia i rozpuścić. Ostudzić. Masło ubić do białości, dolać masę czekoladową, kakao i wymieszać.
Pierwszy blat nasączyć dowolnym ponczem (np. mocna, dobrze posłodzona herbata z cytryną), posmarować cienko dżemem, położyć połowę kremu czekoladowego i przykryć drugim blatem, który też nasączyć. Wyłożyć połowę kremu śmietankowego i przykryć trzecim blatem, który również nasączyć. Wierzch i boki tortu przykryć pozostałym kremem śmietankowym (można do masy dodać łyżeczkę kakao, wtedy lew nie będzie biały). Z pozostałego kremu czekoladowego za pomocą szprycy cukierniczej utworzyć grzywę. Oczy, nos, wąsy, koronę i inne dekoracje zrobić wedle uznania.
Komentarze