Król Lew

4.5 (165 ocen)

Tort został zrobiony dla małej M. z okazji jej drugich urodzin. Pieczenie jest moją pasją od wielu lat. Swoimi przepisami dzielę się na blogu: http://just-bake.blogspot.com

Składniki:

  • ciasto:
    4 jaja
    1 szkl cukru
    1 szkl mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru waniliowego
    3 łyżki oleju

    krem śmietankowy:
    250 g serka mascarpone
    200 ml śmietany kremówki
    3 łyżeczki żelatyny
    4-5 łyżek cukru pudru

    krem czekoladowy:
    2 tabliczki czekolady gorzkiej
    2/3 szklanki mleka
    2/3 szklanki cukru
    2 kostki masła
    2 płaskie łyżki ciemnego kakao

    dżem porzeczkowy
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Król lew - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodać cukry i miksować do ich rozpuszczenia. Dodawać stopniowo żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i nie przerywając ucierania dodawać ją stopniowo do masy. Dokładnie wymieszać. Na koniec wlać olej. Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 22 cm (dno formy wyłożyć pergaminem). Wstawić do nagrzanego pieca i piec przez ok 25-30 min. w temp. 180 st C. Ostudzić, przekroić na 3 blaty.

    Krem śmietankowy: kremówkę ubić, wlać rozpuszczoną we wrzątku i ostudzoną żelatynę, kolejno dodawać cukier puder. Na koniec delikatnie domieszać serek.

    Krem czekoladowy: mleko zagrzać z cukrem (nie gotować!) dodać połamaną czekoladę, zdjąć z ognia i rozpuścić. Ostudzić. Masło ubić do białości, dolać masę czekoladową, kakao i wymieszać.

    Pierwszy blat nasączyć dowolnym ponczem (np. mocna, dobrze posłodzona herbata z cytryną), posmarować cienko dżemem, położyć połowę kremu czekoladowego i przykryć drugim blatem, który też nasączyć. Wyłożyć połowę kremu śmietankowego i przykryć trzecim blatem, który również nasączyć. Wierzch i boki tortu przykryć pozostałym kremem śmietankowym (można do masy dodać łyżeczkę kakao, wtedy lew nie będzie biały). Z pozostałego kremu czekoladowego za pomocą szprycy cukierniczej utworzyć grzywę. Oczy, nos, wąsy, koronę i inne dekoracje zrobić wedle uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować