Tort Gentelman

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Tort smakuje fenomenalnie! Wyraziste połączenie kawy z alkoholem sprawia, iż jest to idealny deser na męskie podniebienia. Wyrafinowany smak również przypadł do gustu kobietom– zwłaszcza miłośniczkom małej czarnej. Upiekłam go na urodziny chłopaka- tort ten zrobił na wszystkich niesamowite wrażenie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt
    • 6 jajek
    • ¾ szklanki mąki pszennej
    • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    • ½ szklanki cukru
    Krem
    • 3 jajka
    • ¾ szklanki cukru
    • 1 i ½ kostki masła
    • 2 łyżki kawy mielonej
    • ¾ tabliczki czekolady mlecznej
    Poncz
    • 100 ml alkoholu
    • ½ szklanki wody
    Polewa :
    • 1 czekolada gorzka
    • 6-7 łyżek słodkiej śmietanki 30% tł.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort gentelman - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BIOSZKOPT: Z białek ubić pianę. Pod koniec ubijania dosypać cukier i powoli dodać po jednym żółtku. Mąkę przesiać i dokładać po łyżce do masy. Wszytko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do okrągłej blachy, wyłożonej papierem (tylko dno blachy, boki powinny być posmarowane masłem) i wstawić na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170º. Ciasto studzić przy otwartym piekarniku, następnie wystudzony biszkopt wyjąć z blachy.
    KREM: Przygotowujemy w kąpieli wodnej. Należy w dużym garnku zagotować wodę
    (1-2 szklanki). Na większy garnek wstawić mniejszy w taki sposób, aby dno nie dotykało do wody. W mniejszym naczyniu ubić całe jajka z cukrem. Cały czas trzymając nad gotującą się wodą. Dzięki ciepłu cukier szybko się rozpuści, a z jajek powstanie puszysta masa. Powstałą mieszankę ostudzić, potem dodać po łyżce masła, wszystko mieszać aż powstanie jednolity, maślany krem. Podzielić go na dwie porcje. Do jednej dodać napar przygotowany z kawy wraz z tzw. fusami, a do drugiej porcji rozpuszczoną czekoladę.
    Przygotowany biszkopt podzielić na 3 blaty, wszystkie polać ponczem. Kolejno nakładać warstwami kremy, kawowy, następnie biszkopt i dopiero czekoladowy, aż powstanie tort.
    POLEWA: Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do garnka, dodać śmietankę, rozpuścić na małym ogniu, lekko schłodzić, następnie wylać na środek ciasta i szybko rozsmarować. Tort przyozdobić według uznania i chłodzić co najmniej przez 3 godziny w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować