Tort egipski z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: białka ubijamy z cukrem, dodajemy orzechy i mąkę. 1/3 ciasta wykładamy na natłuszczoną i wyłożoną pergaminem tortownicę (śr. 26 cm). Pieczemy ok. 17 minut w 175 °C. Tak samo pieczemy jeszcze 2 blaty.
2.Masa budyniowa: żółtka miksujemy z cukrami i mąką, a następnie łączymy z mlekiem i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia (przykrywamy folią aluminiową, co zapobiegnie tworzeniu się skorupy). Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu, ciągle ucierając.
3.Masa śmietanowa: żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody, odstawiamy do schłodzenia. Orzechy podpiekamy i drobno kroimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier, a następnie żelatynę i orzechy.
4.Przekładamy warstwy: blat, 1/3 masy budyniowej, 1/3 masy śmietanowej. Czynność powtarzamy dwukrotnie. Wierzch dekorujemy płatkami migdałowymi.
Komentarze