Tort egipski z masą budyniową

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 1 godz. 50 min

To po prostu rozkosz dla podniebienia.

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 9 białek
    ● 9 łyżek cukru
    ● 2 i 1/4 łyżki mąki
    ● 18 dag mielonych orzechów laskowych
    Masa budyniowa:
    ● 9 żółtek
    ● 9 łyżek cukru
    ● 5 i 1/2 łyżki mąki
    ● 2 cukry waniliowe
    ● 340 ml mleka
    ● 20 dag masła
    Masa śmietanowa:
    ● 500 ml kremówki
    ● 2 łyżki cukru pudru
    ● 5 łyżeczek żelatyny
    ● 10 dag orzechów laskowych
    Oraz: płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort egipski z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: białka ubijamy z cukrem, dodajemy orzechy i mąkę. 1/3 ciasta wykładamy na natłuszczoną i wyłożoną pergaminem tortownicę (śr. 26 cm). Pieczemy ok. 17 minut w 175 °C. Tak samo pieczemy jeszcze 2 blaty.
  • 2. Masa budyniowa: żółtka miksujemy z cukrami i mąką, a następnie łączymy z mlekiem i gotujemy budyń. Odstawiamy do wystudzenia (przykrywamy folią aluminiową, co zapobiegnie tworzeniu się skorupy). Masło ucieramy, dodajemy po łyżce budyniu, ciągle ucierając.
  • 3. Masa śmietanowa: żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szkl. gorącej wody, odstawiamy do schłodzenia. Orzechy podpiekamy i drobno kroimy. Schłodzoną kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier, a następnie żelatynę i orzechy.
  • 4. Przekładamy warstwy: blat, 1/3 masy budyniowej, 1/3 masy śmietanowej. Czynność powtarzamy dwukrotnie. Wierzch dekorujemy płatkami migdałowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować