1.Ciasto-składniki podane na 1 blat.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier i dalej ubijać. Powoli, wsypać mąkę i orzechy, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy 20 cm .Piec ok. 15 minut w temperaturze 170ºC.
(Według tego przepisu należy upiec 3 takie same blaty, jeden po drugim, ostudzić.)
Masa budyniowa
Zmiksować żółtka, cukier, mąkę, mleko, zagotować, mieszając, do zgęstnienia. Ostudzić Masło utrzeć na puszystą masę. Miksować powoli, dodając chłodny budyń.
Masa karmelowo-śmietanowa
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając 2 łyżki cukru. Orzechy podpiec do zrumienienia, posiekać na małe kawałki.
Cukier (200 g) rozpuścić na patelni lub w garnuszku, poczekać, aż zrobi się karmel. Szybkim ruchem wylać karmel na papier do pieczenia, rozsmarować. Jak stwardnieje, połamać na nieduże kawałki, uważając, by nie rozdrobnić karmelu na proszek.
Ubitą śmietanę wymieszać z orzechami i karmelem.
Na paterze ułożyć 1 blat, na niego część masy budyniowej, na nią cześć ubitej śmietany. Następnie kolejny blat... itd., kończąc na bitej śmietanie. Trochę masy budyniowej można zostawić do posmarowania boków tortu.
Komentarze