Tort dla ornitologa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników przygotować biszkopt w tortownic o średnicy 25 cm. Piec 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
2.Żelatynę wsypać do mleka, a kiedy napęcznieje rozpuścić w kąpieli wodnej. Budyń przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotowany budyń połączyć z gorącą żelatyną. Odstawić do wystudzenia. Śmietanę ubić, zmiksować z budyniem. Jeśli krem będzie zbyt rzadki, odstawić na chwilę do lodówki.
3.Biszkopta przekroić na trzy krążki i nasączyć.
Brzoskwinie osaczyć i pokroić w kostkę. Na biszkopcie rozsmarować 2 łyżki masy, rozłożyć brzoskwinie i rozsmarować połowę kremu. Przykryć krążkiem biszkopta i postąpić tak samo.
4.Masło zmiksować na puch, połączyć z cukrem pudrem, a następnie z sokiem z cytryny. Glazurą maślaną pokryć cały tort.
Masę cukrową połączyć z barwnikami i udekorować tort. Najpierw całość obłożyć białą masą, a następnie wyciąć elementy papugi i nałożyć je na białą masę cukrową. Ja sklejałam wszystko pozostałą masą maślaną. Tort schłodzić przez noc.
Komentarze