Zupa podwójnie brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
2. Brokuły umyć, odkroić dolną część twardej łodygi. Różyczki podzielić Łodygę pokroić w kostkę.
3. Bulion należy zagotować, dodać ziemniaki i pokrojoną łodygę brokuła. Gotować na średnim ogniu 10-12 minut. Następnie, łyżką cedzakową wyjąć warzywa.
4. Do bulionu włożyć różyczki i gotować je 5 minut. Połowę należy wyjąć z bulionu. Do garnka dodać połowę warzyw i zmiksować. Doprawić do smaku.
5. Do zmiksowanej zupy, dodać resztę warzyw i wlać śmietankę. Wymieszać i pozostawić jeszcze trochę na ogniu.
Po ugotowaniu od razu podawać do jedzenia, przyozdabiając startym serem, prażonymi pestkami słonecznika i natką pietruszki.
Porady
Jeżeli ktoś nie lubi sera, zupę można serwować tylko z pestkami słonecznika i natką pietruszki.
Pestki słonecznika można zastąpić pestkami z dyni.
Komentarze