Zupa podwójnie brokułowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób

Dla wszystkich, którzy lubią szybko, tanio i smacznie!

  • 30 min
  • Dla 7 osób

Składniki:

  • 2 brokuły
    5 ziemniaków
    6 szkl. bulionu warzywnego
    1/2 szkl słodkiej śmietanki 12%
    szczypta gałki muszkatołowej
    pieprz, sól

    Dodatkowo:
    starty ser, pestki słonecznika, natka pietruszki

Zupa podwójnie brokułowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa podwójnie brokułowa 1. 1. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
    2. Brokuły umyć, odkroić dolną część twardej łodygi. Różyczki podzielić Łodygę pokroić w kostkę.
    3. Bulion należy zagotować, dodać ziemniaki i pokrojoną łodygę brokuła. Gotować na średnim ogniu 10-12 minut. Następnie, łyżką cedzakową wyjąć warzywa.
    4. Do bulionu włożyć różyczki i gotować je 5 minut. Połowę należy wyjąć z bulionu. Do garnka dodać połowę warzyw i zmiksować. Doprawić do smaku.
    5. Do zmiksowanej zupy, dodać resztę warzyw i wlać śmietankę. Wymieszać i pozostawić jeszcze trochę na ogniu.
    Po ugotowaniu od razu podawać do jedzenia, przyozdabiając startym serem, prażonymi pestkami słonecznika i natką pietruszki.

Porady

Jeżeli ktoś nie lubi sera, zupę można serwować tylko z pestkami słonecznika i natką pietruszki. Pestki słonecznika można zastąpić pestkami z dyni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy