Kremowa zupa marchewkowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Idealna na jesienne dni!

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3/4 kg marchewki
    4 szkl. bulionu warzywnego
    2 ząbki czosnku
    1/2 łyżki masła
    1/2 szkl śmietanki słodkiej 18%
    pieprz, sól

    Do podania:
    pestki słonecznika
    ser feta lub mozarella

Kremowa zupa marchewkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kremowa zupa marchewkowa 1. 1. Marchew należy obrać, pokroić w kostkę. Czosnek w plasterki.
    2. W garnku rozpuścić masło i dodać czosnek, chwilę podsmażyć. Następnie dodać marchew i wlać bulion. Wymieszać. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem 10-15 minut.
    3. Garnek odstawić, zupę przyprawić do smaku, wlać śmietankę i zmiksować wszystko blenderem.
    Zupę podawać na gorąco z dodatkami (serem i pestkami)

Porady

Pestki słonecznika, przed podaniem, najlepiej podprażyć trochę na patelni. Dzięki temu zupa będzie miała lepszy smak!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy