Tort czekoladowy z wiśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Tort piekę na wyjątkowe okazje.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Na 1 krążek ciasta: (na tort potrzebujemy 2 krążki)
    3/4 szklanki maki
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    3 łyżki kakao
    3 łyżki oleju
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    60 g startej gorzkiej czekolady

    Do nasączenia ciast:
    1 szklanki soku z wiśni (np. zalewy lub kompotu)
    1/4 szklanki wody
    1/4 szklanki likieru wiśniowego (jest w przepisie ale ja nie dodaje)
    1/4 szklanki likieru migdałowego np. Amaretto (można zamiast tego dodać ok. 5-6 kropli aromatu migdałowego)
    1/4 szklanki wódki

    Do przełożenia tortu będziemy potrzebować:
    1 szklanki soku z wiśni
    2 łyżek mąki ziemniaczanej
    ok. 900g wydrylowanych wiśni z kompotu lub mrożonych
    1 litr śmietanki 30%
    ok. 3-4 łyżek cukru waniliowego
    bezbarwną żelatynę w proszku (ilość na 1 litr płynu)

    Odoby:
    gorzka czekolady, wiśnie z zalewy, płatki migdałów

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubijamy z cukrem do momentu aż uzyskamy gładką masę. Następnie dodajemy olej i znów miksujemy. Suche składniki (mąkę, kakao i proszek do pieczenia) przesiewamy przez sitko i po trochu dodajemy do masy jajecznej, ciasto dokładnie wymieszać.
  • 2. Na koniec wsypać startą czekoladę i delikatnie wymieszać.
  • 3. Tortownicę wysmarować masłem (lub margaryną) i wysypać mąką. Ciasto wylewamy do blaszki i wyrównujemy, aby miało równą grubość. Pieczemy je przez ok. 45 minut w temp. 180-200st.C.
  • 4. Nadzienie do przełożenia:
    Sok z wiśni wlewamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i dolewamy do wiśni cały czas mieszając. Kiedy sok zgęstnieje dorzucamy wiśnie i gotujemy przez 2-3 minutki na małym ogniu cały czas mieszając. Powstały kisiel odstawiamy do ostygnięcia (też można go przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce).
  • 5. Przed samym przekładaniem tortu, ubijamy śmietankę z dodatkiem cukru waniliowego. W międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w 1/2 szklanki gorącej (nie wrzącej!) wody, mieszamy aż całkowicie się rozpuści. Kiedy nie ma już widocznych drobinek żelatyny, wlewamy ją cienkim strumyczkiem do śmietanki cały czas miksując.
  • 6. Na paterę wykładamy pierwszy krążek ciasta, nasączamy go wiśniowo-alkoholową esencją, rozsmarowujemy wiśniowy kisiel i równomiernie rozkładamy 1/3 wiśni.
  • 7. Na wiśnie delikatnie wykładamy i rozsmarowujemy bitą śmietanę. Na śmietanę układamy kolejną warstwę ciasta i tak dalej.. aż do końca.
  • 8. Na wierzchu i po bokach rozsmarowujemy cienką warstwę bitej śmietany. Ciasto dekorujemy startą czekoladą a na boki płatki migdałów.
    Tort wstawiamy do lodówki na około 4 godziny, aby śmietanka stężała.

Porady

Ciasto najlepiej upiec dzień wcześniej. Jeśli jest pewność swojego piekarnika, to spokojnie można podwoić ilość składników i upiec ciasto w jednej turze, ja robię dwa krążki, żeby nie było zakalca. Jeden krążek ciasta można upiec bez kakao.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować