Bułeczki cynamonowe

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pyszne bułeczki zachwycają zapachem cynamonu.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    600 g mąki pszennej
    70 g cukru
    1/2 łyżeczki soli
    50 g drożdży świeżych
    100 g masła
    400 ml mleka
    2 jajka

    Nadzienie:
    150 g bardzo miękkiego masła
    120 g cukru
    1,5 łyżeczki cynamon

    Do posmarowania:
    1 jajko (niekoniecznie)

Bułeczki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść . Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.
  • 2. Ciasto rozwałkować na prostokąt. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu.
    Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej kiełbaski. Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce. Pozostawić do napuszenia na 15 minut.
  • 3. Napuszone bułeczki posmarować jajkiem, ja użyłam do posmarowania nadzienia i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 220ºC

Porady

Można podawać ciepłe.

Komentarze

Podobne przepisy