Bułeczki cynamonowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, drożdże. Masło rozpuścić, wymieszać z mlekiem i roztrzepanym jajkiem. Połączyć z mąką. Wymieszać dobrze i zagnieść . Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 25 minut.
2.Ciasto rozwałkować na prostokąt. Wszystkie składniki nadzienia wymieszać w naczyniu.
Przygotowany prostokąt posmarować nadzieniem, następnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku, na kształt długiej kiełbaski. Ostrym nożem pokroić na 2 cm kawałki. Ułożyć je częścią rozciętą na blaszce. Pozostawić do napuszenia na 15 minut.
3.Napuszone bułeczki posmarować jajkiem, ja użyłam do posmarowania nadzienia i piec około 20 - 25 minut w temperaturze 220ºC
Komentarze