Tort czekoladowy z truskawkami i masą serową

  • wyświetlono: 2448 |
  • dodany do książki kucharskiej: 9 |
  • polecenia: 0

Wyśmienity ....

Cynamonowy Pył

Składniki

Biszkopt :

5 jajek

1 szklanka cukru

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

1 szklanka mąki pszennej

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki ciemnego kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia



Masa serowa :

400g serka waniliowego homogenizowanego

5 łyżeczek żelatyny

2 jajka

0,5 szklanki mleka

0,5 szklanki cukru

2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

100g masła



Polewa czekoladowa :

100 ml śmietanki kremówki

80g gorzkiej czekolady

1 łyżka masła

4 łyżeczki cukru

1 łyżeczka żelatyny



Dodatkowo :

1 kg truskawek

Sposób przygotowania przepisu:

Tort czekoladowy z truskawkami i masą serową

  • 1. Biszkopt :

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami , kakao i proszkiem do pieczenia .

    Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.
  • 2. Masa serowa :

    Oddzielamy żółtka od białek . Żółtka ubijamy z masłem , cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę . Dodajemy serek i ubijamy dalej . 

    Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała . Następnie rozpuszczamy w gorącym mleku .

    Białka ubijamy na sztywną pianę .

    Do masy serowej wlewamy przestudzoną żelatynę , a następnie delikatnie dodajemy ubite białka , powoli mieszamy trzepaczką .
  • 3. Upieczony i przestudzony biszkopt przecinamy na pół . Spód wkładamy z powrotem do tortownicy . Boki tortu wykładamy przeciętymi na połowę truskawkami . Środek tortu wypełniamy połową tężejącej masy serowej . Następnie na masie układamy plasterki truskawek , a na truskawki wylewamy resztę masy serowej .

    Na masie serowej umieszczamy drugi blat biszkoptowy , delikatnie dociskamy i wkładamy do lodówki .  
  • 4. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową :

    W rondelku umieszczamy śmietankę oraz masło , wstawiamy na gaz i podgrzewamy . Gdy śmietanka będzie ciepła dodajemy pokruszoną czekoladę oraz cukier . Mieszamy na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady . Zdejmujemy z ognia . Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody by napęczniała . Dodajemy żelatynę do polewy czekoladowej i dokładnie mieszamy , aż do rozpuszczenia . Polewa stanie się gęsta i lśniąca .

    Torcik wyciągamy z lodówki i polewamy wystudzoną polewą czekoladową . Wstawiamy na noc do lodówki .

    Przed podaniem torcik delikatnie wyciągamy z formy i dekorujemy świeżymi truskawkami .

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycietortczekolada

Komentarze

Podobne przepisy

Tort kakaowy z truskawkami i masą z mascarpone

Dodane przez: anemon

Tort kakaowy z truskawkami i masą z mascarpone

Zamiast ponczu użyłam konfitury...

Tort czekoladowy z truskawkami

Dodane przez: anemon

Tort czekoladowy z truskawkami

Tym tortem 18 maja świętowaliśmy...

Biszkopt z masą budyniową truskawkami i galaretką

Dodane przez: groszeksnk

Biszkopt z masą budyniową truskawkami i galaretką

pyszny biszkopt z truskawkami na...

Tort gruszkowy

Dodane przez: Aleksandra J

Tort Gruszkowy z masą serową

Tort Gruszkowy z masą serową jest...

TORT Z MASA CZEKOLADOWĄ

Dodane przez: PolskaGotuje

TORT Z MASĄ CZEKOLADOWĄ

Smaczny i robi wrażenie.

Tort piernikowy z masą serowo-pomarańczową

Dodane przez: joanna30

Tort piernikowy z masą serowo-pomarańczową

Ten piernikowo-serowy torcik z...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE