Tort czekoladowy z truskawkami i masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami , kakao i proszkiem do pieczenia .
Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.
2.Masa serowa :
Oddzielamy żółtka od białek . Żółtka ubijamy z masłem , cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę . Dodajemy serek i ubijamy dalej .
Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała . Następnie rozpuszczamy w gorącym mleku .
Białka ubijamy na sztywną pianę .
Do masy serowej wlewamy przestudzoną żelatynę , a następnie delikatnie dodajemy ubite białka , powoli mieszamy trzepaczką .
3.Upieczony i przestudzony biszkopt przecinamy na pół . Spód wkładamy z powrotem do tortownicy . Boki tortu wykładamy przeciętymi na połowę truskawkami . Środek tortu wypełniamy połową tężejącej masy serowej . Następnie na masie układamy plasterki truskawek , a na truskawki wylewamy resztę masy serowej .
Na masie serowej umieszczamy drugi blat biszkoptowy , delikatnie dociskamy i wkładamy do lodówki .
4.W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową :
W rondelku umieszczamy śmietankę oraz masło , wstawiamy na gaz i podgrzewamy . Gdy śmietanka będzie ciepła dodajemy pokruszoną czekoladę oraz cukier . Mieszamy na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady . Zdejmujemy z ognia . Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody by napęczniała . Dodajemy żelatynę do polewy czekoladowej i dokładnie mieszamy , aż do rozpuszczenia . Polewa stanie się gęsta i lśniąca .
Torcik wyciągamy z lodówki i polewamy wystudzoną polewą czekoladową . Wstawiamy na noc do lodówki .
Przed podaniem torcik delikatnie wyciągamy z formy i dekorujemy świeżymi truskawkami .
Komentarze