Tort czekoladowy z truskawkami i masą serową

4.5 (168 ocen)

Wyśmienity ....

Składniki:

  • Biszkopt :

    5 jajek

    1 szklanka cukru

    1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

    1 szklanka mąki pszennej

    2 łyżki mąki ziemniaczanej

    3 łyżki ciemnego kakao

    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    

    Masa serowa :

    400g serka waniliowego homogenizowanego

    5 łyżeczek żelatyny

    2 jajka

    0,5 szklanki mleka

    0,5 szklanki cukru

    2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

    100g masła



    Polewa czekoladowa :

    100 ml śmietanki kremówki

    80g gorzkiej czekolady

    1 łyżka masła

    4 łyżeczki cukru

    1 łyżeczka żelatyny



    Dodatkowo :

    1 kg truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort czekoladowy z truskawkami i masą serową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :

    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na parze ( miskę z jajkami umieszczamy w garnku z gotującą się wodą , cały czas ubijając ) Ubijamy do czasu aż masa stanie się biała i puszysta (powinna podwoić swoją objętość) . Wyciągamy z kąpieli i delikatnie mieszamy za pomocą trzepaczki , łyżka po łyżce , z przesianymi mąkami , kakao i proszkiem do pieczenia .

    Ciasto przelewamy do tortownicy (śr. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia (spód) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC przez 25 minut . Studzimy w piekarniku.
  • 2. Masa serowa :

    Oddzielamy żółtka od białek . Żółtka ubijamy z masłem , cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę . Dodajemy serek i ubijamy dalej . 

    Żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody by napęczniała . Następnie rozpuszczamy w gorącym mleku .

    Białka ubijamy na sztywną pianę .

    Do masy serowej wlewamy przestudzoną żelatynę , a następnie delikatnie dodajemy ubite białka , powoli mieszamy trzepaczką .
  • 3. Upieczony i przestudzony biszkopt przecinamy na pół . Spód wkładamy z powrotem do tortownicy . Boki tortu wykładamy przeciętymi na połowę truskawkami . Środek tortu wypełniamy połową tężejącej masy serowej . Następnie na masie układamy plasterki truskawek , a na truskawki wylewamy resztę masy serowej .

    Na masie serowej umieszczamy drugi blat biszkoptowy , delikatnie dociskamy i wkładamy do lodówki .  
  • 4. W tym czasie przygotowujemy polewę czekoladową :

    W rondelku umieszczamy śmietankę oraz masło , wstawiamy na gaz i podgrzewamy . Gdy śmietanka będzie ciepła dodajemy pokruszoną czekoladę oraz cukier . Mieszamy na małym ogniu aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady . Zdejmujemy z ognia . Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody by napęczniała . Dodajemy żelatynę do polewy czekoladowej i dokładnie mieszamy , aż do rozpuszczenia . Polewa stanie się gęsta i lśniąca .

    Torcik wyciągamy z lodówki i polewamy wystudzoną polewą czekoladową . Wstawiamy na noc do lodówki .

    Przed podaniem torcik delikatnie wyciągamy z formy i dekorujemy świeżymi truskawkami .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować