Tort czekoladowy z rumem i wiśniami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Harmonia kolorów, piękne angielskie róże, przewiązany nowoczesnym sznurkiem, wszystko bardzo w wysmakowanym stylu!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto czekoladowe:
    -4 jajka
    -poł szkl cukru
    -szkl mąki
    -łyzeczka proszku do pieczenia
    -łyzka kopiata dobrej jakosci kakao


    Masa:
    -3 budynie czekoladowe
    -1litr mleka
    -3łyzki maki ziemniaczanej
    - 8łyzek cukru
    -1.5 masła lub dobrej jakosci margaryny


    Dodatki:
    -rum
    -wiśnie nasączone w spirystusie
    -lukier plastyczny
    -róże
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy z rumem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe:
    Białka ubijamy na sztywno.Pod koniec dodajemy cukier i po jedym żółtku.Potem wsypujemy ostrożnie mąke wymieszaną z proszkiem i kakao i mieszamy delikatnie łyzka.
    Z takiej porcji pieke 3 cieniutkie biszkopty w tortownicy ok 24cm.
  • 2. Masa:
    Z powyzszych składnikow gotujemy budyn.studzimy.Zimny miksujemy z masłem lub dobrej jakosci margaryną.Mozemy tez dodac w zaleznosci od upodoban roztopiona w kompieli wodnej i chłodna czekolade mleczna lub nutelle.
  • 3. Każdy biszkopt nasączamy rumem.ja nie rozcienczam rumu tylko dosyc solidnie skrapiam biszkopty.Potem smaruje masa czekoladowa.A srodkową porcje wkładam tez wydrązone wisnie nasaczone wczesniej w spirytusie ( ale to juz zalezy co klijent chce). Cały tort smaruje masa maślana( kostka masła plus 250 g cukru pudru).Tort pokrywam lukrem i ozdobami

Porady

warto spróbowac polaczenia wisni,masy czekoladowej i rumu -smaki niezapomniane.Polecam!!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować