Tort czekoladowy z rumem i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe:
Białka ubijamy na sztywno.Pod koniec dodajemy cukier i po jedym żółtku.Potem wsypujemy ostrożnie mąke wymieszaną z proszkiem i kakao i mieszamy delikatnie łyzka.
Z takiej porcji pieke 3 cieniutkie biszkopty w tortownicy ok 24cm.
2.Masa:
Z powyzszych składnikow gotujemy budyn.studzimy.Zimny miksujemy z masłem lub dobrej jakosci margaryną.Mozemy tez dodac w zaleznosci od upodoban roztopiona w kompieli wodnej i chłodna czekolade mleczna lub nutelle.
3.Każdy biszkopt nasączamy rumem.ja nie rozcienczam rumu tylko dosyc solidnie skrapiam biszkopty.Potem smaruje masa czekoladowa.A srodkową porcje wkładam tez wydrązone wisnie nasaczone wczesniej w spirytusie ( ale to juz zalezy co klijent chce). Cały tort smaruje masa maślana( kostka masła plus 250 g cukru pudru).Tort pokrywam lukrem i ozdobami
Porady
warto spróbowac polaczenia wisni,masy czekoladowej i rumu -smaki niezapomniane.Polecam!!!!
Komentarze