Tort czekoladowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Wyśmienity na każde święto.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Biszkopt: jaja 6
    cukier puder 1,5 szklanki
    mąka pszenna 5 łyżek
    mąka ziemniaczana 5 łyżek
    kakao 3 łyżki
    Krem: żółtka 4
    cukier puder 7 łyżek
    czekolada gorzka 1 tabliczka
    masło roślinne 1 kubeczek (250 g)
    Poncz: herbata czarna mocna 1,5 szklanki
    sok z cytryny 1 łyżka
    aromat rumowy lub arakowy (alkohol)
    Polewa: gorzka czekolada 1 tabliczka
    masło 1 łyżka
    mleko 3-4 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie masy czekoladowej do kremu. 1. Przygotować biszkopt: Białka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodawać po żółtku. Obie mąki wymieszać ze sobą i połowę dodawać porcjami do ubijanej masy jajecznej. Resztę mąki połączyć z kakao i stopniowo dosypywać do masy. Gotowe ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 35 minut. Wystudzić. Przekroić, by powstały 3 placki.
    Przygotować krem: Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą dodawać stopniowo do jaj, ostudzić. Masło utrzeć do białości, połączyć z masą czekoladową.
    Poncz: Składniki na poncz, połączyć i wystudzić.
    Pierwszy placek biszkoptowy ułożyć na tacy, nasączyć 1/3 ponczu, posmarować ½ kremu i tak kolejno.
    Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem, dokładnie wymieszać i gorącą polać tort.

Porady

Jedną warstwę tortu przed kremem można posmarowac powidłami wiśniowymi. Całośc udekorowac wg gustu (np. orzechami włoskimi i wiśniami).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować