Tort czekoladowo karmelowy

0 (0 ocen)

  • Łatwy

ten tort był moim tysięcznym przepisem

  • Łatwy

Składniki:

  • MASA ::
    - śmietany kremówki: 500 mililitrów
    - mlecznej czekolady: 150 gramów
    - masy krówkowej karmelowej: 200 gramów
    BISZKOPT ::
    - jajek: 5 sztuk
    - proszku do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cukru waniliowego: 16 gramów
    - cukru: 3 łyżki
    - maki pszennej: 5 łyżek
    - mąki ziemniaczanej: 4 łyżki
    DODATKOWO ::
    - dżemu wiśniowego: 250 mililitrów
    - brzoskwiń: 1 puszka
    - czekoladowa posypka do ciast: 1 łyżka
    - suche rurki waflowe: 2 opakowania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem białym. Potem do ubitych dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Na koniec dodać mąki i bardzo delikatnie wymieszać masę. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą a następnie wyłożyć masę biszkoptową. Torownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec biszkopt przez 40 minut. Po upieczeniu wystudzić go i przekroić na trzy placki.
  • 2. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, część pokroić w kostkę a część w plasterki. Sokiem nasączyć krążki biszkoptowe. Do rondelka nalać trochę wody, na rondelek postawić metalową miseczkę i połamać do niej czekoladę oraz dodać masę krówkową. Podgrzewać do momentu całkowitego roztopienia się czekolady i połączenia z masą krówkową karmelową. Czekoladę schłodzić, ale ma być płynna. Zimną śmietanę ubić na sztywno bez cukru gdyż czekolada z masą są słodkie. Część śmietany zostawić białej do dekoracji a resztę wymieszać z przestudzoną czekoladą.
  • 3. Przystąpić do przełożenia tortu. Pierwszy krążek ułożyć na talerzu lub paterze, na niego wyłożyć dżem i rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem. Na drugi wyłożyć część masy śmietanowej, rozsmarować i wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. część zostawić do dekoracji góry tortu. Położyć ostatni krążek, na niego rozsmarować resztę masy. Boki także posmarować.
  • 4. Rurki przekroić na pół i koliście ułożyć wokół tortu. Górę tortu udekorować białą śmietaną i plasterkami oraz kostkami brzoskwini. Na koniec posypać odrobinę czekoladowej posypki do ciast. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny aby ładnie się związał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować