Tort czekoladowo karmelowy

4.5 (186 ocen)

ten tort był moim tysięcznym przepisem

Składniki:


  • Masa :
    500 ml śmietany kremówki
    150 g mlecznej czekolady
    200 g masy krówkowej karmelowej
    Biszkopt :
    5 jajek
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    16 g cukru waniliowego
    3 łyżki cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    Dodatkowo :
    250 ml dżemu wiśniowego
    1 puszka brzoskwiń
    czekoladowa posypka do ciast
    suche rurki waflowe

Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno z cukrem waniliowym i cukrem białym. Potem do ubitych dodać żółtka i delikatnie połączyć z pianą. Na koniec dodać mąki i bardzo delikatnie wymieszać masę. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą a następnie wyłożyć masę biszkoptową. Torownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piec biszkopt przez 40 minut. Po upieczeniu wystudzić go i przekroić na trzy placki.
  • 2. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, część pokroić w kostkę a część w plasterki. Sokiem nasączyć krążki biszkoptowe. Do rondelka nalać trochę wody, na rondelek postawić metalową miseczkę i połamać do niej czekoladę oraz dodać masę krówkową. Podgrzewać do momentu całkowitego roztopienia się czekolady i połączenia z masą krówkową karmelową. Czekoladę schłodzić, ale ma być płynna. Zimną śmietanę ubić na sztywno bez cukru gdyż czekolada z masą są słodkie. Część śmietany zostawić białej do dekoracji a resztę wymieszać z przestudzoną czekoladą.
  • 3. Przystąpić do przełożenia tortu. Pierwszy krążek ułożyć na talerzu lub paterze, na niego wyłożyć dżem i rozsmarować. Przykryć drugim krążkiem. Na drugi wyłożyć część masy śmietanowej, rozsmarować i wyłożyć pokrojone w kostkę brzoskwinie. część zostawić do dekoracji góry tortu. Położyć ostatni krążek, na niego rozsmarować resztę masy. Boki także posmarować.
  • 4. Rurki przekroić na pół i koliście ułożyć wokół tortu. Górę tortu udekorować białą śmietaną i plasterkami oraz kostkami brzoskwini. Na koniec posypać odrobinę czekoladowej posypki do ciast. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny aby ładnie się związał.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować