Tort czekoladowo karmelowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Pyszny tort czekoladowo karmelowy. Biszkopt jest wilgotny i nie za słodki masa jest słodka a w efekcie daje znakomite połączenie.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:

    360 mąki pszennej
    300g cukru
    180g kakao
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4g soli
    120ml oleju
    380ml maślanki
    380ml zaparzonej kawy
    4 jajka, temperatura pokojowa
    ewentualnie 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

    Masa karmelowa:

    600g masła
    8 białek
    szczypta soli
    1 łyżeczka soku z cytryny
    100g cukru
    1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego

    Dodatkowo:

    , kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort czekoladowo karmelowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cały czas pokryta wodą). Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
    Przygotować ciasto. Przygotować kawę i następnie całkowicie ją ostudzić. W jednej misce wymieszać mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. W drugiej misce wymieszać zimną kawę, rozkłócone jajka, olej, maślankę i ewentualnie ekstrakt waniliowy. Płynne składniki z drugiej miski przelać do pierwszej. Wszystko wymieszać trzepaczką, do połączenia składników.
    1/3 ciasta przelać do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. Ciasto wyciągnąć z formy i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Można go docisnąć lekko, jeśli jest nierówne. Ciasto jest odporne, nic mu nie będzie ;) ). W ten sam sposób upiec jeszcze 2 krążki z pozostałego ciasta.*

  • 2. Przygotować masę. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Odstawić na bok. Białka przełożyć do miski. Dodać cukier, sok z cytryny i szczyptę soli. Podgrzać w kąpieli wodnej, ciągle mieszając trzepaczką, aż masa osiągnie temperaturę 70°C. (Jeśli nie macie termometru cukierniczego, należy całość podgrzać, aż cały cukier się rozpuści i masa będzie lekko ciepła). Ściągnąć miskę z pieca i ubijać białka mikserem, aż masa i miska całkowicie ostygnie. (Trwa to z 10min). Masa powinna być sztywna i lśniąca. Kolejno, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po trochu utartego masła. Masa na początku zrobi się rzadka. Później może wydawać się zwarzona. (Tak ma być. Wszystko przebiega prawidłowo). Należy dalej miksować, aż dodamy całe masło, a masa zrobi się gęsta i jednolita. Kolejno, dalej miksując na średnich obrotach, dodawać po łyżce masy krówkowej.
    Krążki kakaowe przełożyć przygotowaną masą, pozostawiając również masę na obłożenie boku i góry tortu. Udekorować według uznania. Ja posypałam tort z góry kakao, brzegi startą na tarce białą czekoladą, a na środku, przy użyciu szprycy, zrobiłam kwiatek z reszty masy karmelowej. Bok tortu obłożyć biszkoptami podłużnymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować