Tort chałwowy z wiśniami

4.5 (198 ocen)

  • 60 min

bardzo dobry i szybki do zrobienia.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki na jeden biszkopt:
    4 jaja
    1 szklanka cukru pudru
    3 czubate łyżki mąki pszennej
    2 pełne łyżki kakao
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Składniki należy podwoić ponieważ do tortu potrzebne są 2 biszkopty.
    Masa chałwowa:
    40 dag masła
    40 dag chałwy waniliowej
    Masa wiśniowa:
    mały słoik konfitury wiśniowej
    1 szklanka odsączonych wiśni bez pestek
    Do nasączenia:
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszanej z 1.5 szklanki wrzątku, ostudzone
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort chałwowy z wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt po wyjęciu z formy 1. Mikserem ubijać jaja z cukrem pudrem, aż masa będzie gęsta i biała. Przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wymieszać i stopniowo dodawać do masy z jajek, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć do tortownicy i piec przez 30-35 minut w temperaturze 180. Wyjąć z piekarnika i ostudzić, a następnie wyjąć ciasto z formy. Upiec drugi biszkopt według tej samej procedury.
  • masa chałwowa 2. Przygotowanie masy chałwowej. Masło zmiksować mikserem do białości i stopniowo dodawać pokruszoną chałwę ciągle miksując, aż otrzymamy jednolitą masę.
  • masa wiśniowa 3. Konfiturę wiśniowa mieszamy z wiśniami. Przygotowujemy także kawę do nasączenia tortu.
  • 4. Każdy biszkopt przekroić na 2 placki. Położyć jeden placek na tortownicę, nasączyć go 1/4 ilości kawy i rozsmarować 1/4 masy chałwowej oraz wyłożyć 1/3 ilość wiśni. położyć kolejne placki i powtórzyć z nasączeniem masami. Wierzch tortu nasączyć ostatnią ilością kawy i wyłożyć ostatnią część masy chałwowej. Posmarować także boki tortu masą chałwową. Tort ozdobić według uznania.

Porady

Do kawy lub masy chałwowej można dodać odrobinę rumu. Do masy chałwowej można także dodać gorzką czekoladę pokrojoną w niewielkie kawałki. Tort najlepiej przygotować dzień wcześniej, aby zdążył się "przejść".

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować