Koperty z budyniem i brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Smaczne ciasteczka dla całej rodziny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto (około 25 sztuk)
    2 szklanki mąki
    pół kostki margaryny
    pół szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
    pół szklanki cukru
    10 g cukru waniliowego

    Nadzienie
    1 budyń waniliowy
    350 ml mleka
    4 brzoskwinie

    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Koperty z budyniem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Nadzienie budyniowe 1. Nadzienie.
    250 ml mleka wlać do rondelka, podgrzać. Resztę mleka, czyli 100 ml wymieszać z proszkiem budyniowym i jeśli budyń nie jest słodzony, również z 2 łyżkami cukru. Na gotującym się mleku ugotować budyń, odstawić do przestygnięcia. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, dodać do przestudzonego budyniu oraz dokładnie wymieszać.
  • Ciasto z nadzieniem gotowe do złożenia w kopertę. 2. Margarynę wyciągnąć z lodówki około 15 min. przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta. Mąkę wsypać do miski, dodać śmietanę, cukier i cukier waniliowy oraz posiekaną margarynę. Zagnieść elastyczne ciasto. Podsypywać mąką, gdyby kleiło się do rąk. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą, wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość nie większą niż 0.5 cm. Ciasto pokroić na kwadraty o boku około 5 cm. Na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia.
  • Koperty gotowe do włożenia na blachę 3. Zlepić przeciwległe rogi ciasta z nadzieniem tworząc kopertę. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor ok. 25-30 minut w 200 stopniach. Upieczone i wystudzone koperty można posypać cukrem pudrem.

Porady

Do ciasteczek warto wykorzystać sezonowe owoce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować