Składniki na ciasto (około 25 sztuk)
2 szklanki mąki
pół kostki margaryny
pół szklanki gęstej, kwaśnej śmietany
pół szklanki cukru
10 g cukru waniliowego
Nadzienie
1 budyń waniliowy
350 ml mleka
4 brzoskwinie
Koperty z budyniem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie.
250 ml mleka wlać do rondelka, podgrzać. Resztę mleka, czyli 100 ml wymieszać z proszkiem budyniowym i jeśli budyń nie jest słodzony, również z 2 łyżkami cukru. Na gotującym się mleku ugotować budyń, odstawić do przestygnięcia. Brzoskwinie obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, dodać do przestudzonego budyniu oraz dokładnie wymieszać.
2.Margarynę wyciągnąć z lodówki około 15 min. przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta. Mąkę wsypać do miski, dodać śmietanę, cukier i cukier waniliowy oraz posiekaną margarynę. Zagnieść elastyczne ciasto. Podsypywać mąką, gdyby kleiło się do rąk. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą, wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość nie większą niż 0.5 cm. Ciasto pokroić na kwadraty o boku około 5 cm. Na każdym kłaść łyżeczkę nadzienia.
3.Zlepić przeciwległe rogi ciasta z nadzieniem tworząc kopertę. Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec na złoty kolor ok. 25-30 minut w 200 stopniach. Upieczone i wystudzone koperty można posypać cukrem pudrem.
Komentarze