Tort Biedronka z marcepanem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zrobiłam ten tort na imieniny synka. To jasny biszkopt przełożony krem kokosowym przypominającym słynny batonik. Tort jest idealny dla tych co nie mają talentu lub czasu na wymyślne kształty i ozdoby ciast, a chcą jednak czymś wyróżnić wypiek od tradycyjnego. POLECAM

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    3/4 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Krem kokosowy:
    1,5 szklanki mleka
    200 g wiórków kokosowych
    1/ 2 szklanki cukru
    kostka dobrego masła w temp. pokojowej (200g)
    Dodatkowo:
    kostka masy marcepanowej (czyli potocznie marcepanu) 200g
    tabliczka gorzkiej czekolady na elementy biedronki
    mały kubek śmietanki 30 % (200 ml)
    1 śmietan- fix
    barwnik czerwony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Biszkopty

Tort biedronka z marcepanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka i mąkę z proszkiem. Wlewamy do tortownicy o średnicy 24cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Piec 170 stopni ok 20-30 min. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół.
  • 2. Krem: w rondelku podgrzewamy mleko z cukrem i chwilkę gotujemy dodajemy kokos. Cały czas mieszamy na wolnym ogniu aż kokos wchłonie płyn. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem i dodajemy po łyżce masy kokosowej.
  • 3. Biszkopt przekładamy kremem ale zostawimy 1,4 kremu na wierch i boki tortu. Do tej 1/4 kremu dodajemy czerwony barwnik. Ja mam w proszku wiec dodaję ok 3 szczypty.
  • 4. Ubijamy kremówkę z śmietan fixem. Do niej również dodajemy czerwony barwnik ale uwaga łyżeczkę ubitej śmietanki odkładamy i jej nie barwimy, oczy biedronki są białe. To taki fajny kontrastowy element toru.
  • 5. Masę marcepanową zagniatamy, dodajemy również czerwony barwnik ok 4-5 szczypt. Znów zagniatamy aż uzyskamy kulkę o jednolitym kolorze.
  • 6. Składamy tort: biszkopt przełożony kremem umieszczamy na paterze lub talerzu. Boki tortu smarujemy pozostałym czerwonym krem kokosowym a wierzch smarujemy nim tylko "gdzie nie gdzie" by marcepan się przykleił.
    Marcepan rozwałkujemy tak by pasował do tortu, czyli koło o średnicy 24cm
    Przyklejamy na wiech.
  • 7. Szprycą lub rękawem cukierniczym robimy oczy biedronki z białej odłożonej kremówki. Resztą ( czerwoną) dekorujemy rant i boki tortu.
  • 8. Dekoracje z czekolady. Tabliczkę czekolady rozpuszczamy nad kąpielą wodną. Deskę owijamy w papier do pieczenia ( musi być, bo łatwiej na będą odrywać się elementy z czekolady. Przy pomocy łyżeczki robimy kropki ( moje mają średnice kieliszka od wódki), i resztę elementów widocznych na zdjęciach. Pozostawimy w lodówce aż zastygnie czekolada. Odklejamy przy pomocy małego nożyka i umieszczamy na torcie.
  • 9. Naprawdę nic trudnego, a to doskonała zabawa robienie takiego tortu nawet przez dzieci. Smacznego.
    P. S. Jeśli zdecydujemy się robić ten tort z dzieckiem ( tak jak ja) należy koniecznie zabezpieczyć się w butelkę Vanisza lub innego środka odplamiającego. Miłej zabawy :))))))

Porady

Dekoracje z czekolady robić dzień wcześniej.Tort jest średnicy 24cm, warto go trzymać w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Czekolada Kokos Marcepan Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować