Tort biedronka

4.48 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Tort nie tylko dla dzieci, świetny na letnie przyjęcie pod gołym niebem.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 2 Okrągłe biszkopty z 4 jajek (25cm )
    - 4 jajka
    - 1/2 szkl cukru
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    -1/2 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl mąki ziemniaczanej
    -1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 biszkopt z 3 jajek ( 18cm )
    - 3 jajka
    - 1/3 szkl cukru
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    -1/3 szkl mąki pszennej
    1/3 szkl mąki ziemniaczanej
    -1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    Krem Straciatella:
    - 600ml śmietany 30%
    - 3 fixy do śmietany
    - 4-5 łyżek cukru pudru
    - 80g startej na tarce mlecznej czekolady
    Krem maślany:
    -1 kostka miękkiego niesolonego masła
    - 1 i 1/2 szkl cukru pudru
    - esencję waniliową
    Do przełożenia:
    -Dżem truskawkowy
    (użyłam domowy dżem truskawkowy z prawdziwą wanilią)
    Dekoracja:
    Lukier plastyczny czerwony, czarny biały i zielony
    - 2 patyczki od szaszłyków
    - zielony barwnik spożywczy
Wystaw ocenę:

4.48 (159 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty:
    Jajka wbić do misy miksera dodać cukier i cukier waniliowy i miksować aż masa będzie jasna i puszysta.
    Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
    Do puszystej masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę biszkoptową przekładamy do średniej wielkości formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 25-30 minut. Studzimy.
  • 2. 2 większe biszkopty kroimy na równe warstwy (każdy biszkopt 3 warstwy) Układamy jeden na drugim i wycinamy kształt półkuli.
  • 3. Krem straciatella:
    Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier pudem wymieszany z fixami do śmietany ubijamy chwilę i wsypujemy startą na tarce mleczną czekoladę miksujemy aż składniki dobrze się wymieszają.
  • 4. Spodnią warstwę biszkoptu smarujemy obficie dżemem truskawkowym i kładziemy porcję kremu. Na krem kładziemy kolejną warstwę biszkoptu, dżem truskawkowy i krem powtarzamy czynność do ostatniej warstwy biszkoptu. Ciasto wkładamy do lodówki aby się schłodziło.
    Miękkie masło wkładamy do misy miksera dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukier puder na koniec esencję waniliową i miksujemy około 10 minut aż masa będzie puszysta.
  • image-1ocfjju 5. Z małego biszkoptu (18cm) Wycinamy "głowę" biedronki.
  • image-018vx24 6. Schłodzony korpus i głowę z biszkoptu smarujemy dokładnie kremem maślanym i wkładamy do lodówki aby krem dobrze się schłodził. Najlepiej na noc.
  • image-1nt3fju 7. Ciasto dekorujemy lukrem plastycznym. Z patyczków robimy czułki biedronki.
    Z zielonego lukru wycinamy listki które cieniujemy pędzelkiem zielonym barwnikiem

Porady

Tort trzymać w chłodnym miejscu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_07-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (144 ocen)

Zdobywca nagrody

image-1wgvkig

4.51 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

image-0dtwoqa

To może cię zainteresować