Tort biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopty:
Jajka wbić do misy miksera dodać cukier i cukier waniliowy i miksować aż masa będzie jasna i puszysta.
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Do puszystej masy jajecznej stopniowo dodajemy suche składniki i delikatnie ale dokładnie mieszamy łyżką. Gotową masę biszkoptową przekładamy do średniej wielkości formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190st.C i pieczemy około 25-30 minut. Studzimy.
2.2 większe biszkopty kroimy na równe warstwy (każdy biszkopt 3 warstwy) Układamy jeden na drugim i wycinamy kształt półkuli.
3.Krem straciatella:
Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodajemy cukier pudem wymieszany z fixami do śmietany ubijamy chwilę i wsypujemy startą na tarce mleczną czekoladę miksujemy aż składniki dobrze się wymieszają.
4.Spodnią warstwę biszkoptu smarujemy obficie dżemem truskawkowym i kładziemy porcję kremu. Na krem kładziemy kolejną warstwę biszkoptu, dżem truskawkowy i krem powtarzamy czynność do ostatniej warstwy biszkoptu. Ciasto wkładamy do lodówki aby się schłodziło.
Miękkie masło wkładamy do misy miksera dodajemy stopniowo po 1 łyżce cukier puder na koniec esencję waniliową i miksujemy około 10 minut aż masa będzie puszysta.
Komentarze