Upiekłam go na dzień dziecka, dzieci nie mogły się napatrzeć z wrażenia:)
2 godz.
Składniki:
Ciasto:
25 dag masła lub miękkiej margaryny
20 dag cukru pudru
20 dag mąki pszennej
cukier waniliowy
4 jajka
7 dag mąki ziemniaczanej
35 ml mleka
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Bita śmietana:
500g śmietany kremówki 36%
2x śmietan fix + 4 łyżki cukru pudru
lub gotowy krem w proszku najlepiej o smaku malinowym z kawałkami owoców
Lukier:
cukier puder
czerwony barwnik spożywczy
kakao
Ponadto:
2 paluszki
czekoladki Toffifee oraz kolorowe cukierki
Tort biedronka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło utrzeć, dodać cukier i cukier waniliowy, stopniowo dodawać po jednym jajku oraz mąkę ziemniaczaną. Wlać mleko, dodać mąkę pszenną, dokładnie wymieszać.
Piec w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia ok 40 min w temp. 180 C
Ciasto ostudzić i przekroić na dwie części na wysokości ok 1/3 ciasta. Wierzch przekroić na trzy części, tworząc głowę i skrzydełka biedronki.
2.Bita śmietana:
schłodzoną śmietanę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem lub przygotować z kremem malinowym
3.Cukier puder rozetrzeć z odrobiną gorącej wody, następnie podzielić na 3 porcje i dodać do każdej kolejno: czerwony barwnik, kakao i zostawić odrobinę białego lukru do dekoracji.
4.Czerwonym barwnikiem posmarować skrzydełka biedroneczki, głowę oraz dwa paluszki nieco skrócone czekoladowym lukrem.
5.Głowę oraz skrzydełka ułożyć na posmarowanym bitą śmietaną torcie, skrzydełka lekko rozchylając, następnie udekorować cukierkami i narysować buzię biedroneczki.
Komentarze