Tort urodzinowy z marcepanem

  • wyświetlono: 2838 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Tort zrobiłam na urodziny córki, generalnie jest prosty w wykonaniu, uroku dodała mu dekoracja z marcepanu. Jednakże zrobienie takiej marcepanowej dekoracji to już niezłe wyzwanie dla nie-cukiernika :-)

Iwona75

Składniki

Biszkopt:
8 jaj, osobno żółtka i białka
1/2 szklanki cukru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
10 łyżek mąki jasnej orkiszowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem (dzień wcześniej):
100 g mlecznej czekolady
400 ml słodkiej śmietany

5 łyżek dżemu np. truskawkowego

Dekoracja:
290 g owalnego płaskiego płata marcepanu - Odense Marcipan
100 g czerwonego marcepanu
różowe i białe koraliki cukrowe

Sposób przygotowania przepisu:

Tort urodzinowy z marcepanem

  • 1. Jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Białka ubić na sztywno, dodać cukier, ubijać, dodawać pojedynczo żółtka, ubijać ok. 10 minut.
  • 2. Do miski przesiać obydwie mąki, dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Do masy jajecznej wsypywać delikatnie mąki i mieszać szpatułką, starając się, by piana nie opadła zbytnio.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 180 st. C, formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  • 4. Do formy delikatnie wylać ciasto, gdyby na dole miski zostały jakieś resztki, które się przykleiły nie skrobiemy tego już, bo to spowoduje że biszkopt może opaść.
  • 5. Ciasto pieczemy przez 10 minut w 180 st. C, potem zmniejszamy do 150 st. C i dopiekamy jeszcze 30 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika i czekamy, aż się delikatnie przestudzi, biszkopt wyciągamy po 20 minutach. Nie trzeba nim rzucać, wychodzi bardzo puszysty. Po całkowitym ostudzeniu, biszkopt przekrajamy na dwa blaty.
  • 6. Na krem (najlepiej dzień wcześniej albo przynajmniej kilka godzin wcześniej): czekoladę łamiemy i wrzucamy do miski, śmietanę gotujemy, wyłączamy jak zawrze i zalewamy czekoladę, pozwalamy się czekoladzie rozpuścić, mieszamy po ok. 10 minutach. Miskę przykrywamy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia ubijamy śmietanę na sztywno.
  • Tort pokryty marcepanem7. Jeden, spodni blat biszkoptu smarujemy najpierw dżemem a potem kremem, przykrywamy drugim blatem. Wierzchu nie kremujemy. Płat marcepanu rozwijamy i delikatnie nakładamy na biszkopt, jeśli ktoś ma wprawę może ten marcepan tak ponaciągać by nie miał bo bokach zakładek. Mnie się to nie udało, po za tym te zakładki mają swój urok. Nadmiar marcepanu odkrajamy nożykiem.
  • Dekoracje tortu8. Czerwony marcepan ocieplamy, odrywamy po kawałku, umieszczamy w środku folii spożywczej, wywałkowujemy na płasko i wycinamy w miarę długie wstęgi. Ja to zrobiłam w częściach, bo tak było łatwiej do wywałkowania. Serca, wycinamy albo foremką albo nożykiem, z wywałkowanych resztek. Dekoracja może być dowolna, mnie udało się jeszcze zrobić różę (z instrukcji na opakowaniu). Dodatkowo, czerwoną wstęgę umieszczoną wokół tortu, dekorujemy perłowymi kuleczkami z cukru.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciez_roznych_stron_swiatabiszkoptmarcepanWielkanocboże narodzenietort urodzinowykrem czekoladowyświęta bożego narodzeniapuszysty biszkopturodziny dzieckatort marcepanowytort na specjalne okazjetort dla dziewczynki

Komentarze

Podobne przepisy

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY ''ZEBRA'' Z GLAZURĄ

Tort z biszkoptem typu ''zebra''.Tort...

Koszyk z truskawkami

Dodane przez: Swiat_Pasji

TORT URODZINOWY "KOSZ Z TRUSKAWKAMI"

Tort idealny na każdą okazję ;)...

Tort urodzinowy

Dodane przez: Beata07

Tort urodzinowy

tort urodzinowy

Torcik z masą budyniową

Dodane przez: kingadyduch

Tort z biszkopta Urodzinowy

Jeden z najprostszych przepisów...

tort

Dodane przez: Babcia Tereska

TORT URODZINOWY

Tort z kremem serowo-toffim.Tort...

Tort urodzinowy

Dodane przez: bietka

Tort urodzinowy

Ten tort zrobiłam na 13-te urodziny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE