Tort bezowy dacquoise - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pieczenie bezy zaczynamy od przygotowania papieru do pieczenia. Od dna tortownicy (23 cm średnicy) odrysowujemy dwa koła, papier ukladamy na blaszkach.
Daktyle do bezy kroimy na małe kawałki.
Piekarnik nagrzewamy do 180ºC.
Białka wlewamy do suchej miski, wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy po 1 łyżce cukru, cały czas miksując. Gdy cały cukier znajdzie się w misce ubijamy do chwili, aż masa zacznie błyszczeć. Dodajemy pokrojone daktyle, mieszamy, dzielimy na dwie części i wykladamy na przygotowany papier.
Wstawiamy do nagrzanego do 180ºC piekarnika, po około 5 minutach zmniejszamy temperaturę do 140ºC i pieczemy 90 minut.
Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy na kilka godzin lub na całą noc do wystygnięcia.
Orzechy i daktyle siekamy na małe kawałki.
Do jednej miski wkladamy serek mascarpone i masę karmelową, mieszamy łyżką na gładką masę. W drugiej misce ubijamy śmietanę.
Obie masy delikatnie łączymy (śmietanę dodając do serka, a nie odwrotnie). Na koniec wsypujemy posiekane bakalie i mieszamy.
Na jednym krążku bezy równomiernie rozprowadzamy przygotowany krem, przykrywamy drugim krążkiem. Całość posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z kakao i dekorujemy środek daktylami i orzechami.
Porady
Beza powinna się lekko przyrumienić i delikatnie popękać.
Komentarze