Tort gruszkowo-budyniowy

0 (0 ocen)

  • 30 min

Tort na wyjatkowe okazje. Zrobilam go na urodziny Mamy, byla w niebowzieta.

  • 30 min

Składniki:

  • - 3 szkl maki krupczatki
    - 1 szkl i 5 lyzek cukru
    - cukier wanilinowy
    - 2 lyzeczki proszku do pieczenia
    - kostka margaryny
    - 2 lyzki smietany
    - 75 dag pokroionych w kostke gruszek
    - 5 jajek
    - 2 opakowania budyniu smietankowego
    - bita smietana i owoce do dekoracji

Tort gruszkowo-budyniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tort gruszkowo-budyniowy 1. Make,cukier (szklanka),cukier wanilinowy,proszek do pieczenia i margaryne siekamy nozem. Dodajemy 5 zoltek i smietane. Zagniatamy ciasto,rozwalkowujemy, badz, tak jak w przypadku kruchego ciasta, kawalkami wylepiamy tortownice wczesniej wysmarowana tluszczem i obsypana bulka tarta. Rozkladamy gruszki na ciescie.
    Ubijamy piane z bialek, dodajemy cukier (5 lyzek) i proszek budyniowy, mieszamy i wykladamy na gruszki.
    Pieczemy 50-60 minut w 190 stopniach C.
    Ostudzone dekorujemy bita smietana i owocami.

Porady

Zamiast swiezych gruszek mozna uzyc gruszek w slodkiej zalewie ze sloika lub z puszki.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy