Tort bezowy

4.5 (163 ocen)

  • 50 min

Tort bezowy z truskawkami, z masą mascaropne i truskawkami

  • 50 min

Składniki:

  • - 8 jajek
    - śmietana 36% ( 500ml )
    - szklanka cukru
    - mascarpone ( 250g )
    - cukier wanilinowy
    - truskawki
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort bezowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Beza : Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, aż nasza masa będzie lśniła. (Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni )
    Na papierze do pieczenia odrysowujemy dwa okręgi, następnie dzieląc białko na dwie części wykładamy je na papier.
    Bezy powinny mieć wyższe brzegi niż środek. Temperaturę piekarnika zmniejszamy do 150 stopni i wstawiamy do piekarnika. Bezy pieczemy przez 30 minut, następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy je w nim do ostygnięcia.


    Masa : Ubijamy bitą śmietanę i dodajemy do niej serek mascarpone. Dodajemy do masy ok 2,5 łyżeczki cukru wanilinowego.

    Następnie na gotowej bezie układamy truskawki pokrojone w plasterki. Przykrywamy to naszą masą, dekorujemy truskawkami 2 warstwą truskawek i układamy naszą drugą bezę na wierzchu. Górę smarujemy masą i zdobimy truskawkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować