Tort bębenek

0 (0 ocen)

Ten tort jest idealny dla perkusisty. Zrobiłam go mojemu kuzynowi na 10 urodziny.

Składniki:

  • Ciasto :
    1,5 szklanki cukru kryształu
    1,5 szklanki mąki pszennej
    8 jajek
    1 łyżka kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Masa :
    4 jajka
    1 ¼ szklanki cukru kryształu
    400g masła.
    2 łyżki cukru kryształu
    Szczypta soli
    Gotowa masa plastyczna żółta
    Barwnik niebieski
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort bębenek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić, dodać cukier, żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Ciasto wylać do natłuszczonej blaszki średnicy 22cm i upiec. Piec ok. 45 minut w 180 stopniach.
    Jajka ubijać z cukrem i solą w kąpieli wodnej tak długo, aż masa zbieleje, powiększy znacznie swoją objętość i będzie bardzo ciepła.
    Masło utrzeć mikserem do białości i dodawać po łyżce ostudzoną masę jajeczną.
    Ostudzone ciasto przekroić na trzy części i przełożyć masą.
    Wierzch tortu posmarować białą masą, a boki niebieską. Z masy plastycznej zrobić pałeczki i resztę dekoracji.

Porady

Bębenek można udekorować innymi kolorami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować