tort balowy

4.5 (192 ocen)

Znakomite ciasto na różne uroczystości, które zachwyci każdego gościa zarówno smakiem jak i wyglądem.

Składniki:

  • Na biszkopt: 6 jaj, 1 szklanka cukru kryształu, 1 szklanka mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia. Na masę budyniową: 2 budynie waniliowe, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 0,5 l mleka. Puszka masy krówki, 4 opakowania herbatników, słoik dżemu porzeczkowego, 0,5l śmietany 30%, pół tabliczki gorzkiej czekolady.
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort balowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort balowy 1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy wszystkie składniki. Pieczemy w 160-180 st. ok 30-40 min.
    W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. Gotujemy 1,5 szklanki mleka w pozostałym mleku mieszamy budynie oraz mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na gotujące mleko i studzimy.
    Na upieczony, ostudzony biszkopt wykładamy masę krówkę, na to układamy warstwę herbatników, następnie połowę masy budyniowej, znowu warstwę herbatników i drugą połowę masy budyniowej, smarujemy całym dżemem i na górę wykładamy ubitą śmietanę 30%. Całość posypujemy startą czekoladą.

Porady

Aby śmietana 30% była sztywna możemy dodać fix do bitej śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować