1.Biszkopt: białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy wszystkie składniki. Pieczemy w 160-180 st. ok 30-40 min.
W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. Gotujemy 1,5 szklanki mleka w pozostałym mleku mieszamy budynie oraz mąkę ziemniaczaną. Wlewamy na gotujące mleko i studzimy.
Na upieczony, ostudzony biszkopt wykładamy masę krówkę, na to układamy warstwę herbatników, następnie połowę masy budyniowej, znowu warstwę herbatników i drugą połowę masy budyniowej, smarujemy całym dżemem i na górę wykładamy ubitą śmietanę 30%. Całość posypujemy startą czekoladą.
Porady
Aby śmietana 30% była sztywna możemy dodać fix do bitej śmietany.
Komentarze