Tort Bajeczny z borówkami

5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Jeden z najbardziej lubianych tortów w moim domu. Robię go na różne przyjęcia zmieniając owoce i galaretki. Delikatny biszkopt, przepyszna masa budyniowa, borówki w galaretce oraz masa śmietanowa z dodatkiem galaretki to świetne połączenie. Smaki idealnie się ze sobą komponując i uzupełniają wzajemnie. Takie ciasto sprawdzi się zarówno na różnego rodzaju przyjęcia jak i podczas świąt. Zawsze smakuje wyśmienicie. Idealne do kawy :)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki: blacha ok. 26-28cm
    biszkopt :
    • 6 jajek L,
    • 6 łyżek cukru (u mnie ksylitol fiński),
    • 4 łyżki mąki tortowej (u mnie orkiszowa jasna),
    • 2 łyżki budyniu kokosowego lub śmietankowego,
    • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    • 2-3 krople aromatu kokosowego (opcjonalnie),
    masa budyniowa:
    • 2 budynie śmietankowy bez cukru (po ok. 40g),
    • 600 ml mleka 3,2%,
    • 220 g masła 82% (nie margaryny),
    • 4-5 łyżek cukru (u mnie ksylitol finśki),,
    borówki w galaretce:
    • ok. 300 g borówek (mogą być mrożone),
    • ok. 700 ml wrzątku,
    • 2 galaretki niebieskie,
    masa śmietanowa:
    • 400 ml śmietany 36 %,
    • 1 galaretka cytrynowa,
    • ok. 100 ml gorącej wody,
    oraz:
    • ozdoby waflowe
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Torty

Tort bajeczny z borówkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:
    Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
    Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier, po żółtku cały czas delikatnie ubijając i stopniowo dodajemy pozostałe składniki.
    Napełniamy wysmarowaną odrobiną oleju formę i pieczemy ok. 20-25 min w temperaturze 180 °C. Najlepiej sprawdzić wykałaczką czy ciasto się upiekło. Studzimy i kroimy na pół.
    masa budyniowa:
    Budynie mieszamy dokładnie w ok. 200 ml zimnego mleka, aby miało jednolitą konsystencję. Resztę mleka podgrzewamy, pomału wlewamy przygotowany budyń, dodajemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 3 min cały czas mieszając.
    Zdejmujemy z gazu lub skręcamy na minimalny i pomału dodajemy kawałki masła ( ja kroję w kostkę) cały czas energicznie mieszamy do momentu aż masło się rozpuści i zostanie wchłonięte przez budyń. Gdyby masa była zbyt gęstą i ciężko byłoby ją rozmieszać z masłem i wyłożyć możemy ją delikatnie zmiksować do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Masę wykładamy na pierwszą część biszkopta.
    Na masę wykładamy wiśnie.
    borówki w galaretce:
    Galaretki dokładnie rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Gdy zacznie tężeć wylewamy na wiśnie i zostawiamy do całkowitego stężenia.
    masa śmietanowa:
    Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w około 50 ml gorącej wody, studzimy.
    Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy, aż będzie sztywna. Gdy śmietana będzie już ubita wlewamy pomału strumyczkiem galaretkę cały czas ubijając.
    Gotową masę śmietanową wylewamy na biszkopty. Odstawiamy do stężenia. Ciasto najlepiej smakuje na drugu dzień gdy biszkopty namokną masą, ciasto też wtedy nie rozchodzi się podczas krojenia. Smacznego!

Porady

1. Śmietana aby nam się ładnie ubiła musi być dobrze schłodzona. Najczęściej wkładam ją na chwilę do zamrażarki (ok. 20min) Miskę i końcówki od miksera również chłodzę wkładając je na około 20-30 min do zamrażarki. 2. Jeśli nie lubimy śmietany z dodatkiem galaretki to możemy zamiast niej dać ok. 2-3 łyżeczki żelatyny. Rozpuszczamy je wtedy w około 100 ml wody i aby była słodka dodajemy dodatkowo cukier puder ok. 2-3 łyżki według uznania. A następnie dodajemy do śmietany podczas ubijania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

3.53 (19 ocen)

Zdobywca nagrody

Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką

To może cię zainteresować