Tort bajeczny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Gustowny i elegancki tort , w sam raz na specjalne okazje . Wysoki puszysty biszkopt wraz ze przepysznymi kremami. Wszystko razem tworzy idealną całość

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt składniki:
    -5 jajek
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -cukier waniliowy
    -3/4 szklanki mąki pszennej (odejmujemy z tego dwie łyżki mąki , ponieważ jest kakao)
    -1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżki kakaa
    -2 łyżeczki octu
    -szczypta soli
    -szklanka cukru
    kremy składniki:
    -0,5 l mleka
    -4 żółtka
    -70g mąki w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    -2 kostki masła
    -2 łyżki kakaa
    -czekolada gorzka
    -5 batonów bajeczny

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort bajeczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem, proszkiem i octem. W osobnej misie ubić białka z solą.Do białek dodawać masę żółtka z cukrem i przesianą mąkę.Piec w temp.180ºC ok. 30 min.
    2. Odmierzyć szklankę mleka z 0,5l rozmieszać z mąką i żółtkami . Resztę mleka zagotować , dodać cukier. Jak się mleko zagotuje dodawać odmierzone mleko .Wszystko wymieszać i zagotować , odstawić do ostygnięcia.
    3.Do utartego masła dodawać łyżkami ostudzony budyń. Rozdzielić masę na pół. Do jednej połowy dać roztopioną czekoladę i kakao , a do drugiej dać kakao i pokruszone batony .Biszkopt przeciąć (można nasączyć alkoholem) w środku posmarować kremem z bajecznych , górę tortu i boki obsmarować kremem czekoladowym. Cały tort obsypać płatkami migdałów. Wstawić do lodówki na całą noc.

Porady

Biszkopt można nasączyć alkoholem , najlepiej rumem lu adwokatem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować