Gustowny i elegancki tort , w sam raz na specjalne okazje . Wysoki puszysty biszkopt wraz ze przepysznymi kremami. Wszystko razem tworzy idealną całość
1 godz. 30 min
Składniki:
Biszkopt składniki:
-5 jajek
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-cukier waniliowy
-3/4 szklanki mąki pszennej (odejmujemy z tego dwie łyżki mąki , ponieważ jest kakao)
-1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki kakaa
-2 łyżeczki octu
-szczypta soli
-szklanka cukru
kremy składniki:
-0,5 l mleka
-4 żółtka
-70g mąki w tym 2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 kostki masła
-2 łyżki kakaa
-czekolada gorzka
-5 batonów bajeczny
1.Żółtka utrzeć z cukrem, proszkiem i octem. W osobnej misie ubić białka z solą.Do białek dodawać masę żółtka z cukrem i przesianą mąkę.Piec w temp.180ºC ok. 30 min.
2. Odmierzyć szklankę mleka z 0,5l rozmieszać z mąką i żółtkami . Resztę mleka zagotować , dodać cukier. Jak się mleko zagotuje dodawać odmierzone mleko .Wszystko wymieszać i zagotować , odstawić do ostygnięcia.
3.Do utartego masła dodawać łyżkami ostudzony budyń. Rozdzielić masę na pół. Do jednej połowy dać roztopioną czekoladę i kakao , a do drugiej dać kakao i pokruszone batony .Biszkopt przeciąć (można nasączyć alkoholem) w środku posmarować kremem z bajecznych , górę tortu i boki obsmarować kremem czekoladowym. Cały tort obsypać płatkami migdałów. Wstawić do lodówki na całą noc.
Porady
Biszkopt można nasączyć alkoholem , najlepiej rumem lu adwokatem.
Komentarze