Tort ambasador

  • wyświetlono: 2995 |
  • dodany do książki kucharskiej: 19 |
  • polecenia: 0

Pyszny tort, który robi duże wrażenie.

Składniki

Biszkopt. Pieczemy wg uznania. Ja robię z pięciu jajek.

Krem:

- 500 g masła;
- 1 szklanka cukru;
- ½ litra mleka;
- 8 żółtek;
- 3 łyżki mąki kartoflanej;
- 2 cukry waniliowe.

Sposób przygotowania przepisu:

Tort ambasador

  • 1. Ze wszystkich składników za wyjątkiem masła gotujemy budyń i pozostawiamy go do ostudzenia. Masło ucieramy np. w makutrze i stopniowo dodajemy przestudzony budyń. Następnie masę dzielimy na dwie części. I masa jasna Do połowy masy dodajemy pokrojone w kostkę ananasy lub brzoskwinie z puszki. II masa ciemna Do pozostałej masy dodajemy: 3 łyżki kakao, rodzynki, posiekane orzechy, posiekaną czekoladę gorzką (ja daję pół na pół gorzką i mleczną), ewentualnie 2 kieliszki spirytusu. Przełożenie tortu Biszkopt nasączyć syropem z owoców z puszki. Włożyć w obręcz tortownicy i na nim rozsmarować masę ciemną, później jasną, udekorować owocami i zalać tężejącą galaretką.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemama_mnie_nauczylaczekoladaowoceTort Ambasador

Komentarze

Podobne przepisy

Tort "Ambasador"

Dodane przez: Konto nieaktywne

Tort "Ambasador" według Bożenki

Smaczna propozycja ciasta na urodziny...

Ambasador

Dodane przez: DzikiPylek

Ambasador

Ciasto wymagające i kosztowne,...

Ambasador

Dodane przez: Beata07

Ambasador

Przepis znaleziony na Smakerze

Ambasador

Dodane przez: kejttru

Ambasador

Wyjątkowo miękki biszkopt, idealne...

Ambasador.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ambasador.

Pyszne i lekkie ciasto.Nie wiem...

ambasador

Dodane przez: oluś

Ambasador

Ciasto urzekło mnie smakiem - nie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE