Tort a'la pszczoła

  • wyświetlono: 2500 |
  • dodany do książki kucharskiej: 22 |
  • polecenia: 0

Taki tort przygotowałam na spotkanie z przyjaciołmi.Po ukrojeniu pierwszego kawałka zrobił na nich wrazenie, bo nie spodziewali się takiego nietypowego wyglądu.

lucyna19
Publikacja: Archiwalne przepisy
  • 200min

Składniki

Biszkopt:
4 jaja,
8 łyżek cukru,
1 cukier waniliowy,
3/4 szklanki maki typ 500,
1 łyzka kakao,
szczypta soli,
3 łyzki oleju.
1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
Masa:
3pomarancze,
3 żółtka,
4 łyzeczki żelatyny,
6 łyżek cukru,
250 g śmietany 30%

Dodatkowo:
2 łyzki cukru do kandyzowanej skorki pomaranczy
200g smietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
1 smietan-fiks

Sposób przygotowania przepisu:

Tort a'la pszczoła

  • 1. Bialka oddzielamy od zoltek.
    Bialka ubijamy ze szczypta soli na sztywna piane.Dodajemy cukry, potem zoltka.
    Make mieszamy z proszkiem i kakao i dosypujemy powoli do piany.Na koniec wlewamy olej.
    Mase wylewamy na blaszke od piekarnika.Piec ok 15 minut.Wylozyc na sciereczke.Wystudzic.
  • 2. Pomarancze szorujemy we wrzacej wodzie i wyciskamy z nich sok.Soku powinna byc szklanka,jesli jest mniej to dolewamy zimnej wody lub wyciskamy jeszcze jedna pomarancze.
  • 3. Żoltka ucieramy na parze w cukrem.Studzimy.
    Zelatyne rozpuszczamy w jak najmniejszej ilosci wody i studzimy.
    Do wystudzonych zoltek wlewamy sok z pomaranczy.
    Smietane ubijamy.
    Przestudzona zelatyne wlewamy do masy.Na koniec dodajemy ubita smietane.Lekko i delikatnie mieszamy mase łyżką.
  • pokrojony biszkopt z masa4. Masę rozsmarowujemy na biszkopcie,czekamy ok 5 minut az lekko stezeje.Kroimy na 5-6 rownych paskow(ok 6 cm)-paski musza byc rowne,bo inaczej wyjdzie krzywy tort.
  • zwiniety tort5. Pierwszy pasek zmijamy jak rolade i ukladamy na srodek talerza.Kolejne paski dołączamy do pierwszej rolady.Z kolejnymi postepujemy tak samo.
    Tort obwiazujemy wstazką, zeby dobrze nam sie masa scaliła z biszkoptem.
    wstawiamy do lodowki.
  • 6. Śmietane ubijamy z 2 łyzkami cukru pudru i smietan-fiksem.
    Skorke z pozostalej pomaranczy obieramy i kroimy w cienkie paski.
    Wrzucamy do garnka wraz z sokiem wycisnietym z tej pomaranczy i cukrem.Gotujemy na malym ogniu az zrobi sie syrop.
  • 7. Tort wyjmujemy z lodowki, smarujemy bita smietana,dekorujemy skorka pomaranczowa i wstawiamy do lodowki najlepiej na cala noc.
KH_02-2015

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakitorturodzinyprzyjęciaokazjemasa pomarańczowapszczołka

Komentarze

Podobne przepisy

Pychotka a'la sernik

Dodane przez: eunika

Śmietanowiec a'la sernik

Polecam ten przepis ponieważ będąc...

Tort

Dodane przez: ilka222

Tort

Tort z kolorowych biszkoptów obłożony...

Tort

Dodane przez: czarrna

Tort

Pyszny tort z przepisu mojej Babci...

W pełnej krasie

Dodane przez: cytrynek

A'la Pieguski.

Świetne na deszczowe dni- z kubkiem...

image-0ca695f

Dodane przez: Anitak0610

Tort

Jeśli ktoś lubi mało słodkie torty

Tort Szwarcwaldzki

Dodane przez: bogusia82

Tort Szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki to bardzo smaczny...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE