tort a'la ambasador

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

pyszny tort z dwukolorową masą z orzechami i czekoladą

  • 2 godz.

Składniki:

  • BISZKOPT:

    -6 jajek
    -3 łyżki mąki ziemniaczanej
    -3/4 szkl cukru
    -3/4 szkl mąki
    -szczypta soli

    MASA

    -900ml mleka
    -5 żółtek
    -4 łyżki mąki ziemniaczanej
    -1,5 kostki margaryny
    -3/4 szkl cukru
    -1/2 aromatu rumowego
    -1/2 aromatu cytrynowego
    -2 łyżki spirytusu
    - trochę czekolady pokrojonej w drobne kawałki
    -10 dag orzechów włoskich również pokrojonych drobno
    -1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
    -2 łyżki kakao

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort a'la ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. biszkopt

    Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
    Stopniowo dodajemy żółtka,

    następnie stopniowo cukier, i na koniec mieszamy mąkę z mąką ziemniaczaną
    i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
    Całość wlewamy do tortownicy o średnicy 21 cm.

    *Dno tortownicy smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.

    Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 stopni około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony.
    Wyciągamy biszkopt z tortownicy i studzimy.
  • masa z orzechami i czekoladą 2. masa

    800ml mleka stawiamy na gazie, żółtka ubijamy z cukrem dodajemy 100 ml mleka i mąkę ziemniaczaną,

    wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy jak budyń.


    Dokładnie studzimy.

    Miękką margarynę ucieramy i dodajemy budyń. Miksujemy na gładką masę.

    Masę dzielimy, mniej niż połowę dajemy do jednej miski, resztę do drugiej.


    Do większej części masy dodajemy aromat cytrynowy i kwasek cytrynowy, dokładnie mieszamy.

    (tej masy powinno wystarczyć na 1 przełożenie tortu i pokrycie całego tortu, mi jeszcze zostało trochę do ozdoby)


    Od mniejszej części masy dodajemy 2 łyżki kakao, olejek rumowy oraz spirytus*UWAGA bardzo delikatnie by masa się nie zważyła
    Wszystko mieszamy.
    Z masy kakaowej odłożyłam sobie 2 łyżki, na ozdobę:-)


    Do masy kakaowej dodajemy pokruszone orzechy włoskie i czekoladę, i mieszamy.
  • biszkopt 3. biszkopt kroimy na 3 blaty
  • przełożenie tortu 4. Na pierwszy wykładamy masę kakaową z orzechami i czekoladą, przykrywamy drugim blatem i wykładamy masę białą *UWAGA zostawiamy trochę do pokrycia tortu i ozdoby.
    Całość przykrywamy ostatnim blatem.
  • tort 5. Tort pokrywamy białą masą, robimy to szpatułką lub nożem.
    Następnie nadchodzi moment, który lubię najbardziej :-)

    DEKORACJA , tort dekorujemy wedle własnego uznania, ja do dekoracji starłam na grubych oczkach czekoladę, i obtoczyłam nią boki tortu, zakupiłam również waflową posypkę w białym kolorze, i oprószyłam nią również boki.

Porady

.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować