Tort a'la ambasador - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Stopniowo dodajemy żółtka,
następnie stopniowo cukier, i na koniec mieszamy mąkę z mąką ziemniaczaną
i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszamy.
Całość wlewamy do tortownicy o średnicy 21 cm.
*Dno tortownicy smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą.
Biszkopt pieczemy w temperaturze 170 stopni około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczony.
Wyciągamy biszkopt z tortownicy i studzimy.
2.masa
800ml mleka stawiamy na gazie, żółtka ubijamy z cukrem dodajemy 100 ml mleka i mąkę ziemniaczaną,
wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy jak budyń.
Dokładnie studzimy.
Miękką margarynę ucieramy i dodajemy budyń. Miksujemy na gładką masę.
Masę dzielimy, mniej niż połowę dajemy do jednej miski, resztę do drugiej.
Do większej części masy dodajemy aromat cytrynowy i kwasek cytrynowy, dokładnie mieszamy.
(tej masy powinno wystarczyć na 1 przełożenie tortu i pokrycie całego tortu, mi jeszcze zostało trochę do ozdoby)
Od mniejszej części masy dodajemy 2 łyżki kakao, olejek rumowy oraz spirytus*UWAGA bardzo delikatnie by masa się nie zważyła
Wszystko mieszamy.
Z masy kakaowej odłożyłam sobie 2 łyżki, na ozdobę:-)
Do masy kakaowej dodajemy pokruszone orzechy włoskie i czekoladę, i mieszamy.
3.biszkopt kroimy na 3 blaty
4.Na pierwszy wykładamy masę kakaową z orzechami i czekoladą, przykrywamy drugim blatem i wykładamy masę białą *UWAGA zostawiamy trochę do pokrycia tortu i ozdoby.
Całość przykrywamy ostatnim blatem.
5.Tort pokrywamy białą masą, robimy to szpatułką lub nożem.
Następnie nadchodzi moment, który lubię najbardziej :-)
DEKORACJA , tort dekorujemy wedle własnego uznania, ja do dekoracji starłam na grubych oczkach czekoladę, i obtoczyłam nią boki tortu, zakupiłam również waflową posypkę w białym kolorze, i oprószyłam nią również boki.
Komentarze