• 1 godz. 30 min

Wyśmienity tort z kremem czekoladowym oraz nadającym lekkiej nutki kwaśnego smaku kremem jogurtowym.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    5 jajek
    1 szkl. cukru
    3/4 szkl. mąki pszennej
    1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Krem czekoladowy:
    50 dkg masła
    3 jaja
    10 dkg rozpuszczonej czekolady
    15 dkg cukru
    kieliszek wódki

    Krem jogurtowy:
    250g masła,
    3/4 szklanki cukru pudru
    1 szklanka jogurtu naturalnego

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Ubić pianę z białek, dodać cukier oraz żółtka. Na końcu dodać przesiane mąki, piec około 30 min.
  • 2. Krem czekoladowy:
    Jaja z cukrem ubić na parze. Przestudzić. Masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzone jajka, czekoladę oraz alkohol.
  • 3. Krem jogurtowy:
    Masło utrzeć z cukrem do białości, miksując dodawać po łyżeczce jogurt. Odstawić do lodówki. Można zapobiec ścinaniu się masy przy ubijaniu w momencie dodawania jogurtu ustawiając miskę z ubijaną masą na garnku z niewielką ilością gotującej się wody.
  • 4. Biszkopt przekroić na 3 części, każdy nasączyć ponczem i posmarować dżemem porzeczkowym, a następnie naprzemiennie kremami. Wierzch można ozdobić resztą kremu lub masą cukrową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować