Tort

  • wyświetlono: 806 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Wyśmienity tort z kremem czekoladowym oraz nadającym lekkiej nutki kwaśnego smaku kremem jogurtowym.

dzidka103
  • 90min

Składniki

Biszkopt:
5 jajek
1 szkl. cukru
3/4 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem czekoladowy:
50 dkg masła
3 jaja
10 dkg rozpuszczonej czekolady
15 dkg cukru
kieliszek wódki

Krem jogurtowy:
250g masła,
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania przepisu:

Tort

  • 1. Biszkopt:
    Ubić pianę z białek, dodać cukier oraz żółtka. Na końcu dodać przesiane mąki, piec około 30 min.
  • 2. Krem czekoladowy:
    Jaja z cukrem ubić na parze. Przestudzić. Masło utrzeć na puch. Cały czas ucierając dodawać stopniowo ostudzone jajka, czekoladę oraz alkohol.
  • 3. Krem jogurtowy:
    Masło utrzeć z cukrem do białości, miksując dodawać po łyżeczce jogurt. Odstawić do lodówki. Można zapobiec ścinaniu się masy przy ubijaniu w momencie dodawania jogurtu ustawiając miskę z ubijaną masą na garnku z niewielką ilością gotującej się wody.
  • 4. Biszkopt przekroić na 3 części, każdy nasączyć ponczem i posmarować dżemem porzeczkowym, a następnie naprzemiennie kremami. Wierzch można ozdobić resztą kremu lub masą cukrową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciekrem jogurtowytort krem czekoladowy

Komentarze

Podobne przepisy

Tort Szwarcwaldzki

Dodane przez: bogusia82

Tort Szwarcwaldzki

Tort szwarcwaldzki to bardzo smaczny...

Tort Minionek

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Tort Minionek

Tort Minionek to wspaniały pomysł...

tort dla mojej mamci

Dodane przez: anna33

tort

Jest to tort na 50-lecie urodzi...

Tort czekoladowy.

Dodane przez: Ejszetka

Tort czekoladowy

Coś dla czekoladoholików. Przepis,...

Tort Tęczowy

Dodane przez: Kloruś

Tort Tęczowy

Tort jest pyszny lekki i niezbyt...

Tort potrójnie czekoladowy

Dodane przez: Didle123

Tort

Potrójnie czekoladowa słodycz.

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE