• 40 min

Tort nie jest bardzo słodki. Ma bardzo ciekawy smak.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    10 jajek
    1 szkl. cukru
    2 szkl. zmielonych orzechów włoskich
    0,5 szkl. bułki tartej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek migdałowy (kilka kropli)

    Masa czekoladowa:
    1 l śmietanki kremówki
    1 tabliczka gorzkiej czekolady 6 łyżeczek żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka utrzeć z cukrem i olejkiem na pulchną masę (mikserem),dodać orzechy, wymieszać. Następnie dodać sztywno ubitą pianę z 10 białek, delikatnie mieszać i dodawać stopniowo bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec początkowo w lekko nagrzanym piekarniku (150 st.), a po wyrośnięciu temp. Zwiększyć do 180 st. Całkowity czas pieczenia 50 min (nie używać termoobiegu). Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 części.
  • 2. Masa czekoladowa:

    Odlać ¼ śmietanki, czekoladę pokruszyć na małe kawałki, dodać do śmietanki i podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia czekolady ciągle mieszając. Wystudzić najlepiej kilka godzin w lodówce. Ubić śmietankę razem ze śmietaną czekoladową. Żelatynę namoczyć w ¼ szkl. wody, po napęcznieniu lekko podgrzać aż do rozpuszczenia, dodać ze 2 łyżki ubitej śmietany, wymieszać i dołączyć do pozostałej śmietany, szybko wymieszać najlepiej mikserem. Przełożyć tort masą. Zamiast czekolady można ubić śmietanę z kawą cappuccino w proszku(ubijać śmietanę dodając stopniowo kawę, żelatyna bez zmian).
  • 3. Każdy z blatów posmarować masą czekoladową. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować