1.Żółtka utrzeć z cukrem i olejkiem na pulchną masę (mikserem),dodać orzechy, wymieszać. Następnie dodać sztywno ubitą pianę z 10 białek, delikatnie mieszać i dodawać stopniowo bułkę tartą wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wyłożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Piec początkowo w lekko nagrzanym piekarniku (150 st.), a po wyrośnięciu temp. Zwiększyć do 180 st. Całkowity czas pieczenia 50 min (nie używać termoobiegu). Po wystudzeniu ciasto przekroić na 3 części.
2.Masa czekoladowa:
Odlać ¼ śmietanki, czekoladę pokruszyć na małe kawałki, dodać do śmietanki i podgrzewać na małym ogniu aż do rozpuszczenia czekolady ciągle mieszając. Wystudzić najlepiej kilka godzin w lodówce. Ubić śmietankę razem ze śmietaną czekoladową. Żelatynę namoczyć w ¼ szkl. wody, po napęcznieniu lekko podgrzać aż do rozpuszczenia, dodać ze 2 łyżki ubitej śmietany, wymieszać i dołączyć do pozostałej śmietany, szybko wymieszać najlepiej mikserem. Przełożyć tort masą. Zamiast czekolady można ubić śmietanę z kawą cappuccino w proszku(ubijać śmietanę dodając stopniowo kawę, żelatyna bez zmian).
3.Każdy z blatów posmarować masą czekoladową. Dowolnie udekorować.
Komentarze