Torciki truflowe dla Mikołaja

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Skusiłam się na zakup masy krówkowo-truflowej w puszce. Jest przepyszna i mocno alkoholowa. Postanowiłam przełożyć nią wafle. Torciki okazały się naprawdę smaczne. Polecam :)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - masa krówkowa truflowa (dobra jest firmy Bakaland): 1 puszka
    - orzechy ziemne zmielone: 0.5 szklanki
    - orzechy ziemne do dekoracji: 0.5 szklanki
    - masło (miękkiego): 66 gramów
    - wafle okragłe (takie o średnicy szklanki): 1 opakowanie
    - ciemna czekolada: 100 gramów
    - kremówka: 10 mililitrów
    - konfitura pomaranczowa: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Desery Konfitury

Torciki truflowe dla mikołaja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masę krówkową, masło i zmielone orzechy zmiksować na gładką masę.
  • 2. Przełożyć masą wafle. Nie chciałam grubych wafli, więc smarowałam po trzy wafle i przykrywałam czwartym.
  • 3. Gotowe wafle dobrze jest przykryć ciężkim przedmiotem przez parę godzin. Wafle zmiękną pod wpływem masy i nie odkształcą się.
  • 4. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Dodajemy do niej kremówkę. Mieszamy dobrze składniki. Smarujemy polewą wszystkie torciki.
  • 5. Zanim zastygnie polewa posypujemy wierzch wafli orzechami i kładziemy na to po pół łyżeczki konfitury z pomarańczy.
  • 6. Jeżeli nie macie za dużo czasu, wafle można przyrządzić wieczorem. Rano posmarować polewą, a wracając z pracy delektować się ich smakiem :).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło Czekolada Wafle

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować