Galaretka truskawkowa z konfiturą z płatków róż

5 (192 ocen)

W sezonie truskawkowym obowiązkowo musimy zrobić truskawki w galaretce.

Składniki:

  • około 0,5 kg truskawek
    2 galaretki
    300ml kremówki 30%
    2łyżeczki żelatyny
    3 łyżeczki cukru pudru
    2 łyżki konfitury z płatków róż
    1 mały serek homogenizowany waniliowy
Wystaw ocenę:

5 (192 ocen)

Galaretka truskawkowa z konfiturą z płatków róż - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • forma Tupprewale Liliana 1. Przygotuj formę.
  • truskawki 2. Truskawki obierz z szypułek i umyj.
  • truskawki 3. Wrzuć truskawki do formy. Galaretki zalej 3 szklankami gorącej wody. Wymieszaj i zalej truskawki.
  • truskawki 4. Pozostaw do ściągnięcia się galaretki.
  • kremówka 5. Kremówkę ubij, dodaj cukier puder, serek homogenizowany i wszystko wymieszaj.
  • konfitura z płatków róż 6. Dodaj konfiturę z róży, delikatnie wymieszaj.
  • kremówka 7. Następnie żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody, pozostaw chwilkę do napęcznienia. Pogrzej żelatynę ,dodaj łyżeczkę ubitej śmietany, wymieszaj i dodaj do masy śmietanowej.
  • galaretka 8. Masę śmietanową wyłóż na zimną i zastygniętą galaretkę.
  • galaretka 9. Tak przygotowaną galaretkę wstaw do lodówki aby się schłodziłą.
  • galaretka 10. Po schłodzeniu wyjmij z lodówki formę i pozostaw na pół godziny w temperaturze pokojowej.
  • galaretka 11. Następnie kładziemy formę na talerzu, delikatnie zdejmujemy górne wieko tak aby dostało się powietrze i nam ładnie odeszła galaretka od formy.

Porady

Do galaretki można użyć różnych owoców.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować