Nietypowy pomysł na wykorzystanie placków ziemniaczanych.
Idealny, aby zaskoczyć swoich gości.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
4 duże placki ziemniaczane, każdy usmażony z 3 łyżek ciasta
200 g wędzonego łososia
1 ogórek kiszony
2 duże świeże ogórki
300 g ogórkowego twarożku kanapkowego
sól
pieprz
koperek
Torcik ziemniaczany z serkiem ogórkowym i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Serek kanapkowy przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem. Kroimy drobno kiszonego ogórka i dodajemy do twarożku.
2.Jeden placek ziemniaczany kładziemy na talerzu lub paterze, na której torcik będzie podany.
3.Obieramy świeże ogórki i jednego kroimy w drobną kostkę.
4.Na placku rozsmarowujemy warstwę serka, posypujemy świeżym ogórkiem i kładziemy kawałki połowy wędzonego łososia. Przykrywamy drugim plackiem. Czynności powtarzamy, aż placki ziemniaczane się skończą.
5.Jeżeli placki są nierówne, docinamy je dokoła nożem.
6.Wierzch i boki smarujemy dokładnie serkiem.
7.Pozostałego świeżego ogórka kroimy w słupki i obkładamy nim boki, tak aby przylegały do serka.
8.Pozostałe kawałki łososia zwijamy w różyczki i dekorujemy nimi wierzch. Obficie posypujemy koperkiem. Torcik przechowujemy przed podaniem w lodówce. Smacznego!
Komentarze