Torcik wiśniowo - czekoladowo - śmietankowy z czereśniami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, orzeźwiający, lekko kwaskowaty smak. Z galaretką krystaliczną ze Sprite i czereśniami.

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY:

    3 jaja
    1/2 szklanki cukru
    1/4 szklanki mąki
    2 pełne łyżki kakao

    MASA SEROWO - WIŚNIOWA:

    500 g serka wiśniowego z kawałkami owoców
    1 galaretka wiśniowa
    1/2 szklanka wody
    2 łyżeczki żelatyny

    MUS WIŚNIOWY:

    1 duży słoik drylowanych wiśni z kompotu
    1/2 szklanki soku z wiśni
    1 i 1/2 opakowania galaretki wiśniowej

    PIANKA ŚMIETANKOWA:

    200 ml śmietanki 30 %
    1 łyżka cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny

    GALARETKA WIŚNIOWA:

    3 łyżki galaretki wiśniowej
    1/4 szklanki wody

    GALARETKA SPRITE:

    1 i 1/2 szklanki SPRITE
    2 i 1/2 łyżeczki żelatyny

    PONADTO:

    biszkopty okrągłe
    400 g czereśni z ogonkami
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Torcik wiśniowo - czekoladowo - śmietankowy z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. BISZKOPT:

    Białka ubić na sztywno. Dodawać stopniowo po jednej łyżce cukru nadal ubijając. Do piany wmiksować żółtka. Dodać przesianą mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w tortownicy o średnicy 18 cm . Piec ok 20 minut w 180 stopniach. Wystudzić. Ściąć wierzch biszkoptu.
  • 2. Galaretkę i żelatynę rozpuścić we wrzątku. Wystudzić.
    Serek wiśniowy zmiksować, dodać tężejącą galaretkę. Dokładnie połączyć. Wylać na biszkopt czekoladowy. Schłodzić.
  • 3. Na stężałym serku wiśniowym ułożyć okrągłe biszkopciki .
  • 4. MUS WIŚNIOWY:

    Wiśnie odsączyć, zblendować z 1/2 szkl. soku. Przełożyć do garnka, zagotować. Ściągnąć z gazu, wsypać galaretki i dokładnie rozmieszać do całkowitego rozpuszczenia. Wystudzić. Tężejący mus wylać na biszkopty. Schłodzić.
  • 5. PIANKA ŚMIETANKOWA:

    Żelatynę zalać odrobiną wody. Pozostawić do napęcznienia. Następnie rozgrzać w mikrofalówce.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać płynną żelatynę. Dokładnie wymieszać. Piankę śmietankową wylać na mus wiśniowy. Schłodzić.
  • 6. Czereśnie umyć , wydrylować tak, by został nienaruszony ogonek. /INSTRUKCJA W PORADACH/. Czereśnie poukładać na śmietankowym blacie ogonkami do góry.
  • 7. GALARETKA WIŚNIOWA:

    Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, wystudzić. Zalać ostrożnie czereśnie. Schłodzić.
  • 8. GALARETKA SPRITE:

    Częścią sprite zalać żelatynę, odstawić do napęcznienia. Pozostały napój podgrzewać, do gorącego włożyć napęczniałą żelatynę, rozpuścić. Wystudzić. Lekko tężejąca galaretką zalać czereśnie. Schłodzić.

Porady

DRYLOWANIE CZEREŚNI BEZ UŻYCIA DRYLOWNICY. Należy przygotować butelkę, np po piwie i patyczek np na szaszłyki. W czereśni od spodu zrobić dziurkę, położyć ją na wierzchu, na otworze od butelki. Patyczkiem przebić czereśnię od góry pod kątem, tak, aby wbijając patyczek trafić w kostkę i przebić ją na dół, prosto przez zrobioną dziurkę do butelki, nie naruszając przy tym ogonka czereśni.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować