Torcik Walentynkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Tort z ciasta francuskiego, szybki , prosty w wykonaniu, a w dodatku z bitą śmietanę którą w moim domu każdy uwielbia.
Taki torcik postanowiłam przygotować dla moich bliskich z okazji zbliżających się Walentynek i to z dużąąą ilością śmietanki.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ciasto francuskie 1 op. XXL,
    żółtko 1 + 1 łyżka zimnej wody,
    śmietana 30 % 500 ml,
    cukier puder 2 łyżki,
    śmietan fix 2 op,
    czekośliwka 3 - 4 łyżki,
    rozpuszczona czekolada 3 łyżk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Torcik walentynkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Torcik Walentynkowy 1. Ciasto francuskie rozwinąć, przyłożyć talerz i wyciąć koło, z pozostałego ciasta foremką w kształcie serca wykroić serduszka.
    Koło ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i posmarować rozbełtanym żółtkiem z dodatkiem małej ilości wody.
    Tak samo przygotować wykrojone serduszka.
    Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i piec 15 minut.
    W między czasie mocno schłodzoną kremówkę 30 % ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodając śmietan fixy.
    Po upieczeniu i wystudzeniu koło czyli spód torcika wysmarować dżemem - czekośliwką swojej roboty nałożyć ubitą śmietanę, a na śmietanie ułożyć serduszka.
    Serduszka udekorować rozpuszczoną czekoladą deserową.

Porady

Rada; Jeżeli nie mamy czekośliwki, to możemy ją zastąpić jakąś konfiturą np.malinową... Śmietan fixy możemy zastąpić rozpuszczoną żelatyną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować