Torcik stracciatella z pomarańczową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując (na wolnych obrotach). Dodajemy wodę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą delikatnie mieszając łyżką. Masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nagrzany do 180 stopni.
2.W czasie gdy biszkopt nam się piecze robimy krem. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka. Dodajemy cukier i mąkę. Całość zagotowujemy ciągle mieszając. Po zagotowaniu studzimy. Masło miksujemy. Dodajemy powoli ugotowany budyń. Czekoladę drobno kroimy. Wrzucamy do gotowego kremu i mieszamy.
3.Zimny biszkopt kroimy na pół. Nasączamy go sokiem wyciśniętym z 2 pomarańczy. Częścią kremu smarujemy nasączoną część biszkopta. Przykrywamy drugą częścią ciasta, którą też nasączamy. Pozostały krem rozsmarowujemy na wierzchu i posypujemy czekoladą.
Komentarze