Torcik stracciatella z pomarańczową nutą

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Lekki, nie przesłodzony, po prostu pyszny. Sok z pomarańczy i czekolada tworzą ciekawe połączenie

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • Biszkopt:
    2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    6 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki wody
    Krem:
    2 szklanki mleka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki pszennej
    250 g masła
    100 g mlecznej czekolady
    Sok z 2 pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Torcik stracciatella z pomarańczową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując (na wolnych obrotach). Dodajemy wodę. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy z masą delikatnie mieszając łyżką. Masę przelewamy do tortownicy. Pieczemy ok. 30 min. w piekarniku nagrzany do 180 stopni.
  • 2. W czasie gdy biszkopt nam się piecze robimy krem. Do garnka wlewamy 2 szklanki mleka. Dodajemy cukier i mąkę. Całość zagotowujemy ciągle mieszając. Po zagotowaniu studzimy. Masło miksujemy. Dodajemy powoli ugotowany budyń. Czekoladę drobno kroimy. Wrzucamy do gotowego kremu i mieszamy.
  • 3. Zimny biszkopt kroimy na pół. Nasączamy go sokiem wyciśniętym z 2 pomarańczy. Częścią kremu smarujemy nasączoną część biszkopta. Przykrywamy drugą częścią ciasta, którą też nasączamy. Pozostały krem rozsmarowujemy na wierzchu i posypujemy czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować