Ciasto pomarańczowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szkl.wrzątku...
Szklankę śmietany ubić z 3 łyżkami cukru ,dodać pianę ubitą z 2 białek i ostudzoną żelatynę oraz olejek.Wlać do tortownicy (24cm)wstawić do lodówki
2.Przygotować warstwę pomarańczową:Jajka wybić,rozdzielając żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody a gdy napęcznieje,zagotować.Do utartych żółtek,dodać 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz żelatynę,wymieszać.Ubić pianę z białek,dodać do tężejącej masy i delikatnie wymieszać łyżką.Rozłożyć krem na masę białą,wstawić do lodówki.
3.Przygotować piankę:
Galaretkę rozpuścić w szklance wody .Białka ubić dodać cukier oraz tężejącą galaretkę ,wlać na masę pomarańczową i wstawić do lodówki a gdy stężeje zalać galaretką przygotowaną według przepisu.
Komentarze