Ciasto pomarańczowe bez pieczenia

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Torcik zrobiła moja córka ja jej tylko trochę pomagałam,jak na małe doświadczenie to nawet fajnie jej wyszedł.

  • 60 min

Składniki:

  • Warstwa dolna biała:

    -1 szklanka śmietany kwaśnej 18%;
    -3 łyżki cukru pudru
    -2białka
    -3 łyżeczki żelatyny
    -3 krople aromatu cytrynowego

    Warstwa pomarańczowa środkowa:

    -1 pomarańcza

    -3 jajka

    -2 łyżeczki żelatyny

    -10 dag cukru

    Warstwa trzecia-pianka:

    -Galaretka pomarańczowa
    -4 białka
    -łyżka cukru

    Dodatkowo:galaretka oraz pomarańcze do dekoracji

Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto pomarańczowe bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 3 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szkl.wrzątku...

    Szklankę śmietany ubić z 3 łyżkami cukru ,dodać pianę ubitą z 2 białek i ostudzoną żelatynę oraz olejek.Wlać do tortownicy (24cm)wstawić do lodówki
  • 2. Przygotować warstwę pomarańczową:Jajka wybić,rozdzielając żółtka od białek.Żółtka utrzeć z cukrem.Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody a gdy napęcznieje,zagotować.Do utartych żółtek,dodać 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy,sok wyciśnięty z jednej pomarańczy oraz żelatynę,wymieszać.Ubić pianę z białek,dodać do tężejącej masy i delikatnie wymieszać łyżką.Rozłożyć krem na masę białą,wstawić do lodówki.
  • 3. Przygotować piankę:
    Galaretkę rozpuścić w szklance wody .Białka ubić dodać cukier oraz tężejącą galaretkę ,wlać na masę pomarańczową i wstawić do lodówki a gdy stężeje zalać galaretką przygotowaną według przepisu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować