Torcik migdałowo - kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Utrzyj do białości masło z cukrem, dodawaj po jednym jajku i migdały, a na końcu mąkę. Podziel ciasto na 3 części, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz każdy blat 15-20 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto się do niego nie klei.
Gdy blaty ostygną możesz je przełożyć masą kawową.
2.Przelej 2-3 łyżki zimnej śmietanki do kubka, dodaj kawę i starannie wymieszaj. Przelej resztę śmietanki do misy miksera, dodaj cukier puder i śmietankę z kawą, Ubij na sztywno.
3.Przełóż blaty, wierzch i boki tortu. Wstaw do lodówki na 15 minut. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy zrób falbankę. Obsyp boki i wierzch wiórkami. Wstaw do lodówki. Przed podaniem na środek tortu usyp małą górkę z czekolady i ułóż kwiatki i listki.
Porady
Zamiast migdałów można użyć innych orzechów.
Aby przyspieszyć pieczenie tortu niezbędne będą 3 tortownice o średnicy 20cm.
Komentarze