torcik migdałowo - kawowy

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Bardzo smaczny torcik - mój własny przepis

  • 3 godz.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    200 g mąki tortowej
    200 g zmielonych obranych migdałów
    200 g cukru
    200 g masła
    2 jajka

    Składniki na krem:
    375 ml śmietanki kremówki 30%
    6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej typu gold crema
    8 łyżeczek cukru pudru

    Dodatkowo:
    płatki czekoladowe
    kwiatki do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery Tort kawowy

Torcik migdałowo - kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Utrzyj do białości masło z cukrem, dodawaj po jednym jajku i migdały, a na końcu mąkę. Podziel ciasto na 3 części, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz każdy blat 15-20 minut. Sprawdź patyczkiem czy ciasto się do niego nie klei.
    Gdy blaty ostygną możesz je przełożyć masą kawową.
  • 2. Przelej 2-3 łyżki zimnej śmietanki do kubka, dodaj kawę i starannie wymieszaj. Przelej resztę śmietanki do misy miksera, dodaj cukier puder i śmietankę z kawą, Ubij na sztywno.
  • 3. Przełóż blaty, wierzch i boki tortu. Wstaw do lodówki na 15 minut. Za pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy zrób falbankę. Obsyp boki i wierzch wiórkami. Wstaw do lodówki. Przed podaniem na środek tortu usyp małą górkę z czekolady i ułóż kwiatki i listki.

Porady

Zamiast migdałów można użyć innych orzechów. Aby przyspieszyć pieczenie tortu niezbędne będą 3 tortownice o średnicy 20cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować