Torcik krówkowo-kawowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1..Białka ubij ze szczyptą soli. Gdy powstanie sztywna piana dodaj cukier i ubijaj aż do rozpuszczenia. Następnie dodaj żółtka oraz makę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Całośc delikatnie wymieszaj.Przełóż do tortownicy. Piecz 15-20- minut w temperaturze 180 stopni. Po Tak samo upiecz biszkopt kakaowy, dodając do maki kakao.Piecz 30-40 minut.Po przestudzeniu przekrój na dwie części.
2. Przygotuj masę kawową. Kawę rozpuśc w niewielkiej ilości wrzątku. 2 szklanki mleka zagotuj. Resztę rozmieszaj z budyniami i mąką. Wlej do gotującego się mleka. Wystudzony budyń utrzyj z masłem. Dodaj kawę i cukier puder. Wlej spirytus.
3. Przygotuj masę karmelową . Miękkie masło utrzyj dodając porcjami masę krówkową. dodaj spirytus.
4. Biszkopty nasącz herbatą. Na ciemny biszkopt wyłóż 1/2 masy kawowej, potem jasny biszkopt, masa krówkowa, ciemny biszkopt. Na wierzch i boki wyłóż pozostałą masę krówkową. dowolnie udekoruj.
Komentarze