Kawowy torcik mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy białka od żółtek, do białek wsypujemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę. Kiedy piana będzie już sztywna dosypujemy cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy po czym dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko i dolewamy kilka kropel aromatu rumowego. Przelewamy masę do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
2.Drugi biszkopt robimy w ten sam sposób, lecz do mąki dodajemy kakao.
3.Pieczemy biszkopty przez 20-25 minut w 180 stopniach (w formie 25x36).
4.Krem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
5.Po upieczeniu i wystygnięciu wkładamy ciemny biszkopt do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nasączamy ponczem, następnie wykładamy połowę kremu, który musimy wygładzić i posypujemy przez sitko kawą cappuccino i kakao. Delikatnie przykrywamy jasnym biszkoptem, który również nasączamy ponczem, wykładamy resztę kremu i obsypujemy kawą cappuccino i kakao.
Komentarze