Kawowy Torcik Mamy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Idealne ciasto dla fanów Cappuccino. Nazwa pochodzi od tego, że wymyśliła ten przepis moja mama.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 biszkopt:
    4 jajka,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    3/4 szklanki mąki,
    około 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    2 biszkopt:
    4 jajka,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    3/4 szklanki mąki,
    około 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1,5 łyżki kakao.

    Poncz:
    4 szklanki mocnej słodzonej kawy,
    spirytus i olejek rumowy według uznania.


    Krem:
    2 gotowe kremy ajerkoniakowe
    (ja używałam GELLWE)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kawowy torcik mamy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy białka od żółtek, do białek wsypujemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę. Kiedy piana będzie już sztywna dosypujemy cukier ciągle ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku i delikatnie mieszamy po czym dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia przesianą przez sitko i dolewamy kilka kropel aromatu rumowego. Przelewamy masę do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.
  • 2. Drugi biszkopt robimy w ten sam sposób, lecz do mąki dodajemy kakao.
  • 3. Pieczemy biszkopty przez 20-25 minut w 180 stopniach (w formie 25x36).
  • 4. Krem przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
  • 5. Po upieczeniu i wystygnięciu wkładamy ciemny biszkopt do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nasączamy ponczem, następnie wykładamy połowę kremu, który musimy wygładzić i posypujemy przez sitko kawą cappuccino i kakao. Delikatnie przykrywamy jasnym biszkoptem, który również nasączamy ponczem, wykładamy resztę kremu i obsypujemy kawą cappuccino i kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować